Lifestylemagazine over Noord-Nederland

25 juli & 8 augustus: Gloednieuwe wandeltocht 1, 2, 3, 4 Onstwedde

Eén gemeentehuis, twee brinken, drie kerken en vier molens. Het zijn de locaties waarlangs de zes kilometer lange route van het nieuwe wandelevenement 1,2,3,4 Onstwedde de deelnemers op 25 juli en 8 augustus leidt.

Tekst: Stichting Ocrea | Foto: Liane Oosterhuis

Eén gemeentehuis, twee brinken, drie kerken en vier molens. Het is niet allemaal meer in oude luister aanwezig, maar het zijn wel de locaties waarlangs de zes kilometer lange route van het nieuwe wandelevenement 1,2,3,4 Onstwedde de deelnemers op 25 juli en 8 augustus leidt. Onderweg zijn er diverse vertellingen, scènes en demonstraties over het verleden van Onstwedde.

 “De wandeling is opgezet voor zowel bewoners van dorp en regio die iets meer te weten willen komen over de historie van Onstwedde als voor toeristen en recreanten die het gebied wat beter willen leren kennen”, vertelt Jan Hidde Wilzing namens dorpsbelangenorganisatie stichting Ocrea. “De wandeling vindt plaats in de schoolvakantie zodat er in deze regio een leuke extra activiteit is voor toeristen.” Ocrea organiseert deze wandeling samen met de Onstwedder Handelsvereniging en stichting Onstwedder Gaarv’n. Exploitant Margriet Nieuwenhuis van Gasterij Natuurlijk Smeerling is betrokken als adviseur.

Geschiedenis

De wandeling 1,2,3,4 Onstwedde leidt de wandelaars in groepsverband onder leiding van een gids door en rond Onstwedde. De deelnemers komen van alles te weten over de geschiedenis van Onstwedde, onder meer het voormalig gemeentehuis, de moord op pastoor Else, de Engelse piloten in WOII, de drie juffers van de Juffertoren en de vier molens van Onstwedde. Stichting Onstwedder Gaarv’n verzorgt onderweg enkele demonstraties oude ambachten. Ook is er voor de deelnemers een versnapering.

Start en finish van de wandeling zijn bij de NH-kerk met Juffertoren aan de Kerklaan 9 in Onstwedde.

De wandeltocht 1,2,3,4 Onstwedde vindt plaats op de woensdagavonden 25 juli en 8 augustus van 18.30 tot ongeveer 21.00 uur. Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol. Wie wil deelnemen en opgave kan via e-mailadres 1234@onstwedde.info.