Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: JdK en Istock
Je kunt de hele wereld rond voor de beste hotspots. Maar waarom zou je het ver van huis zoeken deze zomer? Wij hebben een toren schever dan die van Pisa, een eigen pelgrimspad dat naar Santiago leidt, Venetië van het Noorden en het kleine broertje van de krijtrotsen in Dover. Dus pak je koffers en laat je paspoort lekker thuis!
Op wereldreis voor niks. Nou ja, een paar grijpstuivers én een beetje fantasie, veel meer heb je niet nodig op ontdekkingstocht door Noord-Nederland. We hebben alles in huis om trots op te zijn. Heilzame bronnen, hangende huizen, magische stenen… en meer. Topbestemmingen waarvoor je de grens niet over hoeft. Deze mondiale uitstapjes dichtbij huis hebben veel gemeen met hun beroemde evenknie uit de grote wereldatlas. Misschien minder duizelingwekkend dan het origineel, maar absoluut een bezoek waard.
- Van Gogh’s vredige Drenthe
Het Franse dorp Auvers-sur-Oise afficheert zich graag als hotspot waar wereldberoemde kunstenaars verbleven. Vincent van Gogh was er een van. Maar wíj hebben Nieuw-Amsterdam, met een authentiek logement waar de meesterschilder zelf twee maanden lang woonde en werkte. Binnen kijken mag.
Ken je De Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam (1883)? Dát was zijn uitzicht, vanuit ‘t piepkleine kamertje met balkon aan een landweg die nu de Van Goghstraat heet. Vincent was met zwaar gemoed naar Drenthe afgereisd, per trekschuit vanuit Hoogeveen gekomen, verfspulletjes onder de arm. Na enig aandringen had herbergier Scholte gebromd nou, vort dan maar en hem een kamer toegewezen.
Drenthe maakte een onuitwisbare indruk op de beginnende kunstenaar. Aan z’n broer schrijft Vincent: ‘Waarde Theo, Het is hier zoo gansch en al dat wat ik mooi vind, dat wil zeggen ‘t is hier vrede. Ik ben zeer blijde dat ik hier ben, het is hier rijk’. Het was dit ongerepte landschap dat Vincent inspireerde om zijn leven aan de schilderkunst te wijden. Drenthe was zijn muze geweest.
Benieuwd naar meer wereldse uittips uit het Noorderland? Je leest het volledige artikel in Noorderland 2018-5, bestel 'm hier.