Lifestylemagazine over Noord-Nederland

30 augustus: lezing over de Friese adel

Op donderdagavond 30 augustus begint de lezing 'Friese adel: oars as oars (anders dan anders)'.

Tekst en foto: Cultbee

Op donderdagavond 30 augustus begint de lezing 'Friese adel: oars as oars (anders dan anders)'. Spreker is Bearn Bilker, normaal burgemeester van Kollummerland en hier in de hoedanigheid van voorzitter van de Stichting Staten en Stinzen. Aan de hand van enkele voorbeelden van families, o.a. de Harinxma’s, de Sytzama’s, de Heemstra’s maar ook zeker de Lycklama’s, gaat hij vertellen over de typische trekken van de Friese adel. In Friesland was veel adel. Bijna elk dorp had wel een edel geslacht op een state. Waren de Friese adellijke families anders dan adel elders in het land of in het buitenland? Hoe is de adel ontstaan en hoe is het hen vergaan?

Dit is de negende lezing van de lezingenserie door prominente sprekers op de donderdagavond bij de Tinco Lycklama Tentoonstelling “een Friese jonker in de Oriënt”, die tot 23 september in Beetsterzwaag (Friesland) te zien is. Hier wordt het bijzondere verhaal verteld van een bijna vergeten adellijke Fries, die opgroeide in Beetsterzwaag en als jonge man ruim drie jaar door de Oriënt reisde. De lezingen worden bijna elke week gehouden. Onderwerpen zijn onder andere het Oriëntalisme; Tinco in de stad van de Perzen; Tinco in Syrië. De locatie is het statige Lycklamahuis, het geboortehuis van Tinco, waar geschilderde portretten hangen van de ouders van Tinco en onlangs de hele stamboom van Tinco Lycklama à Nijeholt is aangebracht. Buiten de lezingen om is dit pand niet toegankelijk voor publiek. Reserveren aanbevolen!

De lezingen worden georganiseerd door Historisch Beetsterzwaag samen met Cultbee in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.Informatie

Locatie: Lycklamahuis, Hoofdstraat 80, 9244 CP Beetsterzwaag

Tijd: vanaf 19.30 uur

Kosten: €5 p.p.

Opgave: www.historischbeetsterzwaag.nl en op de avond zelf bij de kassa