Lifestylemagazine over Noord-Nederland

8 september: De Keukenmeiden Parade

Culinair erfgoedspecialist Carolina Verhoeven en Museum Havezate Mensinge organiseren op zaterdag 8 september De Keukenmeiden Parade.

Tekst: Mensinge | Foto: Jesse van Muylwijck 


Culinair erfgoedspecialist Carolina Verhoeven en Museum Havezate Mensinge organiseren op zaterdag 8 september ‘De Keukenmeiden parade’. Een bonte stoet van keukenmeiden, dienstmeisjes, tuinlieden, jachtopzieners en koetsiers trekt in een parade vanuit het centrum van Roden naar hun werkterrein havezate Mensinge.
 
Bonte stoet 

Een levendige optocht van werknemers en toeleveranciers aan havezaten en borgen vertrekt bij de Catharinakerk in Roden. De Keukenmeiden parade wordt daar om 11.30 uur officieel geopend door wethouder Alex Wekema. De stoet volgt zijn weg verder naar De Proeftuin, Het Scheepstra Kabinet en Museum Kinderwereld, om te eindigen bij Havezate Mensinge. De keukenmeiden dragen mandjes met groenten die op het voorterrein van de havezate worden verzameld in een grote ouderwetse smeedijzeren pot en tot een overheerlijke soep gekookt.
 
De keukenmeid in een ander daglicht

Met deze keukenmeiden parade heeft de havezate Mensinge een onderliggend doel. De rol van de keukenmeiden, knechten, tuinmannen en toeleveranciers in een ander daglicht zetten. Zonder tuinman geen groenten en zonder keukenmeid kwam er vaak niet veel fraais op tafel. Een keukenmeid was de manager in de tijd van de bewoners van landhuizen -borgen en kastelen. Keukenmeiden kenden de seizoenen en wisten daarnaar te handelen. Het conserveren was een belangrijke taak in tijden van schaarste, want ook dan moest er een stevig maal op tafel komen.


Het evenement maakt onderdeel uit van de landelijke Open Monumentendag en biedt bezoekers daarom gratis toegang tot Museum Havezate Mensinge. Ga voor meer informatie naar www.mensinge.nl Informatie

Tijd: 11.30-12.30 uur

Vertrekpunt: de Catharinakerk in Roden