Lifestylemagazine over Noord-Nederland

8 en 9 september: rondleidingen in havezate Oldengaerde

Begin september krijgen bezoekers de kans om de havezate Oldengaerde in authentieke staat te bezichtigen.

Tekst en foto: Het Drentse Landschap

Begin september krijgen bezoekers de kans om de havezate Oldengaerde in authentieke staat te bezichtigen. Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 8 en zondag 9 september a.s. kun je gratis mee met een rondleiding door dit historische gebouw. 

Een kijkje in en rond Oldengaerde is de moeite waard! Van oorsprong was Oldengaerde één van de achttien havezaten in Drenthe. Inmiddels resteren nog maar zeven havezaten, waarvan Oldengaerde één van de best bewaarde exemplaren is. Oldengaerde is normaliter gesloten voor publiek, maar tijdens de Open Monumentendagen 2018 kunt u deelnemen aan een gratis rondleiding door het gebouw en de bijbehorende tuin. Stichting Het Drentse Landschap heeft de buitenkant laten renoveren en de revitalisatie van het interieur van Oldengaerde staat in de planning. Tijdens de rondleiding worden er een korte filmpjes getoond van het bouwteam dat de revitalisering en restauratie van de havezate gaat begeleiden. 

Geschiedenis Oldengaerde

Aan het begin van de 15e eeuw wordt Oldengaerde voor het eerst vermeld. Toen het gebouw in 1717 overging van de adellijke familie Van Echten naar het geslacht Van Dongen kreeg het zijn huidige classicistische vorm en uitstraling. In 1808 werd Oldengaerde gekocht door jonkheer Aalt Willem van Holthe. Destijds één van de rijkste inwoners van Drenthe. Oldengaerde bleef eeuwenlang privaat bezit tot het in 2013 werd overgedragen aan Stichting Het Drentse Landschap. Om verval en verlies van cultuurhistorische waarden te voorkomen is gestart met een revitaliserings- en restauratieproject voor de havezate, de bijgebouwen en de tuin. Niet alleen om de cultuurhistorische waarden van de locatie te behouden en versterken, maar ook om de locatie in de toekomst open te stellen voor publiek.

Aanmelden verplicht

Tussen 10.00 en 16.00 uur geven deskundige gidsen de rondleidingen. Elk half uur start een nieuwe rondleiding (van circa een uur) door het huis en de tuin. Wil je hieraan deelnemen? Dan is vooraf aanmelden via aanmelden@drentslandschap.nl verplicht! Vermeld hierbij de dag en het dagdeel van jouw voorkeur en met hoeveel personen je komt. 

Informatie

Locatie: Havezate Oldengaerde, Westeinde 57, 7991 RT Dwingeloo.