Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oktober: de Maand van de Geschiedenis

Op 1 oktober startte de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland.

Tekst en foto: Maand van de Geschiedenis

Op 1 oktober startte de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Ook in Groningen organiseren diverse culturele instellingen activiteiten rondom het actuele thema van dit jaar: Opstand. 

Opstand tegen stamppot

Melkfabriek Garmerwolde vertelt over de lokale zuivelgeschiedenis en laat de bezoeker kennis maken met eten van vroeger en nu. Voelen, proeven, ruiken, zien en horen. Er is een permanente tentoonstelling. Daarnaast organiseert het museum uiteenlopende activiteiten die gaan over de eigen eetcultuur en herinneringen aan het eten van vroeger en de ervaringen van nu, zoals een lezing door Carolina Verhoeven over de historische ontwikkeling van ons eten. Niet alleen aardappels-groente-vlees, maar ook de smaken en geuren van buitenlanden komen steeds meer op tafel. Hoe komt 't toch dat we naast de stamppot steeds meer 'over de grens' eten? En is dat nieuw of is het van alle tijden? En hoe smaakt die keuken van vroeger dan? Vragen die in de lezing aan de orde komen.

12 oktober, 19.00-22.00 uur.Fietsen langs de Tachtigjarige Oorlog

Van de Nederlandse Opstand of Tachtigjarige Oorlog zijn in Groningen nog genoeg overblijfselen te vinden. Leer meer over de Schansenkrijg tegen de Spaanse overheersing met een viertal fietsroutes door het Westerkwartier tot aan het Lauwersmeer en de grenzen met Drenthe en Friesland. De routes zijn online te downloaden, folders met historische informatie worden uitgegeven bij diverse pleisterplaatsen.

Vanaf Noordhorn of Leek langs diverse locaties, 1 t/m 31 oktober.Dag van de Groninger Geschiedenis 

Elk jaar in oktober organiseren verschillende historische organisaties in Groningen de Dag van de Groningse Geschiedenis, met tal van activiteiten door de hele stad. Er is een informatie- en boekenmarkt, er is muziek, er zijn rondleidingen en stadswandelingen, lezingen, voorstellingen, tentoonstellingen en nog veel meer. Dit jaar natuurlijk onder de vlag van het thema Opstand: van de Provobeweging tot aardbevingsproblematiek.

Diverse locaties in Groningen, 13 oktober 11.00-17.00 uur.Het complete programma bekijk je op: maandvandegeschiedenis.nl.