Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oktober t/m januari: lichtkunstwerk Pixi in Drentse bossen

Binnenkort ontwaakt de Pixi, een lichtkunstwerk in de donkere Drentse bossen.

Tekst en foto: Staatsbosbeheer 

Binnenkort ontwaakt de Pixi, een lichtkunstwerk in de donkere Drentse bossen. De Pixi is geïnspireerd op patronen in de natuur en wordt ervaren in het totale duister. Het lichtkunstwerk is van 13 oktober tot begin januari twee avonden per week te bezoeken bij Buitencentrum Boomkroonpad in Drouwen.

Duister en stil

De Pixi is een ervaring waar kunst, techniek en natuur samenkomen. Boswachter Martijn Harms: “De Pixi is een prachtig voorbeeld dat kunst, techniek en natuur goed samen gaan. Je loopt de route in kleine groepjes in het duister en in stilte. In het donkere, stille bos ervaar je de Pixi nog intenser. Met behulp van een speciale lantaarn en de Pixies volg je het pad.”

Elk bezoek uniek

Het kunstwerk is geïnspireerd door bestaande patronen in de natuur; de groepsintelligentie van een zwerm spreeuwen of vuurvliegjes. Hoe meer organismen aan de groep worden toegevoegd, hoe complexer de communicatie en samenwerking is. Daardoor is elk bezoek aan de Pixi een unieke ervaring.

Kunst in de natuur

Staatsbosbeheer en WERC zochten in een zorgvuldig proces naar een passende omgeving in Drenthe. Daarbij zijn ecologen en natuurliefhebbers uitgenodigd voor advies. Een onafhankelijk bureau heeft een ecologische toets uitgevoerd. Bij de installatie is goed gekeken naar de invloed van de Pixi op de omgeving. Hierop zijn variabelen zoals lichtintensiteit, kleur en plaatsing van het kunstwerk afgesteld.

Benieuws naar de Pixi? Je kunt een ticket kopen op www.staatsbosbeheer.nl/pixi.