Lifestylemagazine over Noord-Nederland

25 november: lezing Made in Stad

Tijdens de tentoonstelling ‘Made in Stad - Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga’ in het Noordelijk Scheepvaartmuseum geeft voorzitter Fred Ootjers een lezing.

Tekst en foto: Noordelijk Scheepvaartmuseum

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is de tentoonstelling ‘Made in Stad - Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga’ te zien. Bij deze expositie verzorgt Stichting Huizinga Meubel Nederland een lezingenreeks. Op zondag 25 november bijt Fred Ootjers, voorzitter van de stichting, het spits af.Lezing door Fred Ootjers

Ootjers vertelt over het leven en werk van Jacobus Abraham Huizinga (1861-1937), oprichter en eigenaar van de meubelfabriek 'Nederland'. Met op het hoogtepunt ruim 100 medewerkers, was de 'Nederland' op afstand de grootste meubelfabriek in Noord-Nederland en mocht ze zich ook in kwaliteit meten met collega's in het westen van land , als Mutters, Eckhart en Pander. 

Van Parijs naar Groningen

Fred Ootjers, voorzitter Stichting Huizinga Meubel Nederland, voert u onder andere mee naar het Parijs van de Wereldtentoonstelling van 1889 waar Jacobus Huizinga de Eiffeltoren gebouwd zag worden, naar het ouderlijk huis in stad Groningen waar hij in datzelfde jaar in een aanbouw zijn 'fabriekje' begon, naar de spectaculaire groei van de fabriek en naar wat er ná het overlijden van Huizinga in 1937 met de 'Nederland' gebeurde.

Stichting Huizinga Meubel Nederland

Ook is er aandacht voor de Stichting Huizinga Meubel Nederland zelf en hoe zij leven en werken van Huizinga voor de vergetelheid willen behoeden. Na afloop is er een rondleiding door de expositie Made in stad - Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga.

De lezing begint om 13.30 uur en kost €7,50, inclusief koffie/thee en een rondleiding door de tentoonstelling. Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl.