Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Kerstvakantie: kerstactiviteiten Dwingelderveld

Het bruist tijdens de kerstvakantie in bezoekerscentrum Dwingelderveld.

Tekst: Natuurmonumenten | Foto: natuurmonumenten – Rob Doolaard

Het bruist tijdens de kerstvakantie in bezoekerscentrum Dwingelderveld. Iedere dag is er een activiteit of excursie waaraan je kunt deelnemen. Er zijn kinderactiviteiten, zoals vogelsnacks maken en een vogelvoedertafel timmeren, maar ook huifkartochten, laarzenexcursies en wandelingen met een boswachter van Natuurmonumenten. 

Winter in OERRR

Wie zelf een vogelvoedertafel in elkaar wil timmeren en een vogelsnack wil maken, kan op donderdag 27 december en 3 januari naar het bezoekerscentrum komen. Tussen 13.00 tot 15.30 uur gaan kinderen aan de slag met planken, spijkers en vogelzaden en maken ze de mooiste creaties om mee naar huis te nemen. Daarnaast zijn er iedere dag leuke speurtochten om op ontdekkingstocht in de natuur te gaan.

Winterse tochten

Een gids van Natuurmonumenten gaat iedere zondag om 14.00 uur het Dwingelderveld in om bezoekers het mooie natuurgebied te laten zien. Na afloop staat er warme chocolademelk voor de deelnemers klaar. Wie liever een wandeling maakt waarbij je onderweg een kop snert krijgt, kan op zaterdag 22 december mee met de snertwandeling. De start is om 10.30 uur bij het bezoekerscentrum en het duurt tot ongeveer 14.00 uur.

Ook gezinnen met kinderen van 4 tot en met 8 jaar kunnen mee met een gids. Speciaal voor hen is er op 24 december om 14.00 uur de OERRR natuurontdektocht. Ouders en kinderen  struinen door het bos op zoek naar diertjes en sporen. Stampen in plassen mag niet ontbreken, kortom een echte beleeftocht die je niet snel zult vergeten.

Huifkartochten

Wie liever in een huifkar het gebied verkent, kan op woensdag 2 januari mee met de huifkartocht door de Anserdennen en langs de schaapskooi. Op 29 december is er een mogelijkheid om met de schemerhuifkartocht mee te gaan. In de schemering beleef je het Dwingelderveld op een heel andere manier en zie je misschien dieren die je overdag niet ziet.

Aanmelden voor deze alle excursies en activiteiten kan op de website van Natuurmonumenten. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Het bezoekerscentrum aan de Benderse 22 in Ruinen is in de kerstvakantie dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur behalve op eerste kerstdag en oudejaarsdag. Op 1 januari staat het team van bezoekerscentrum Dwingelderveld klaar vanaf 12.00 uur om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Meer informatie en aanmelden voor de activiteiten en excursies op www.nm.nl/bcdwingelderveld.