Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Eerste en Tweede Kerstdag: activiteiten in de Menkemaborg

Op Eerste en Tweede Kerstdag gaat u als bezoeker terug in de tijd en kunt u een kijkje nemen bij de familie Alberda in de 18de eeuw.

Tekst en foto: Menkemaborg

Op Eerste en Tweede Kerstdag gaat u als bezoeker terug in de tijd en kunt u een kijkje nemen bij de familie Alberda in de 18de eeuw. In de Menkemaborg te Uithuizen branden de kaarsen van 12.00 uur tot 16.00 uur en Hans Nomen speelt op het kabinetorgel passende barokmuziek.

Hoe zou het leven en wonen zijn zonder elektriciteit, waterleiding en centrale verwarming. De kamers werden in die tijd verlicht door de brandende haard, allerlei olielampjes en vooral door kaarsen. Alleen op beide kerstdagen worden er echte kaarsen aangestoken in de grote kristallen en koperen kroonluchters en in de fraaie zilveren kandelaars waardoor de vertrekken schitterend en sfeervol worden verlicht/ Over de manier van verlichten in de 18de eeuw is extra informatie aanwezig.

De kamers zijn versierd voor de kersttijd, maar er staat geen kerstboom in de borg, want dat was in de 18de eeuw nog niet gebruikelijk. Twee tafels zijn gedekt met bijzondere serviezen van Chinees en Engels porselein en schitterende zilveren kandelaars. Het lijkt alsof de familie ieder moment binnen kan komen om te gaan dineren. Er is meer informatie over eten en drinken in de 18de eeuw aanwezig.

Ook in de winter is een bezoek aan de tuin de moeite waard. De vormen van de formele tuin blijven zichtbaar in de geschoren buxus- en taxushagen. Mocht het een witte kerst zijn dan is de tuin helemaal een sprookje.

De Menkemaborg is open tot en met 30 december van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur.