Lifestylemagazine over Noord-Nederland

2 januari: Pinokkio in het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Op woensdagmiddag 2 januari komt het sprookje van Pinokkio tot leven in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Tekst en foto: Noorderlijk Scheepvaartmuseum

Een houten pop die tot leven wordt gewekt door schoenmaker Geppetto: wie kent hem niet? Pinokkio, de marionet met een neus die langer en langer wordt wanneer hij liegt. Op woensdagmiddag 2 januari komt het sprookje van Pinokkio tot leven in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Van 13.00 tot 15.00 uur is er een speciale activiteit voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, in het kader van de tentoonstelling ‘Made in Stad – Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga’.  

 In de werkplaats liggen de houtkrullen op de grond, hier wordt hard gewerkt aan een nieuwe stoel. Zoek een plekje in de buurt van de verhalenverteller en luister naar Pinokkio van schrijver Carlo Collodi. Dit beroemde verhaal begint in de werkplaats van timmerman Antonio. Hij wil een groot stuk pijnboomhout verzagen, maar dan ineens hoort hij een stem. Het stuk hout komt tot leven. Hij geeft het houtblok aan zijn bevriende schoenlapper Geppetto en die maakt er een marionet van: Pinokkio.

Timmerman of meubelmaker 

De stoel waar je tijdens het verhaal op zit, is misschien wel een hele bijzondere. In de tentoonstelling vind je nog veel meer unieke, eigenaardige en vooral oude, houten stoelen. Bekijk ze maar eens goed en kies jouw favoriet. Wat vind je van de vorm, het materiaal, de kleur en de bekleding? En zou je zelf ook wel eens zo’n mooie stoel willen maken? Misschien schuilt er in jou wel een timmerman of meubelmaker. 

Zelf aan de slag

Na het avontuur van Pinokkio is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Knutsel, kleur, bouw en bekleed je eigen stoeltje en pas hem helemaal naar jouw wensen aan. Wordt het een koninklijke troon, of een simpel krukje? Een eetkamerstoel, of zo’n fijne zachte stoel om lekker in onderuit te zakken. Laat je fantasie de vrije loop!

Aan de vakantieactiviteit ‘De Stoel’ zijn geen extra kosten verbonden. Kinderen en hun (groot)ouders betalen de reguliere entreeprijs voor toegang tot het Noordelijk Scheepvaartmuseum.