Lifestylemagazine over Noord-Nederland

t/m 13 april: tentoonstelling De Moeder - De Vrouw in KINK

Geïnspireerd op het Boekenweekthema 2019 ’de moeder - de vrouw’ toont het Drents Museum meer dan vijftig werken die de rollen van de vrouw weergeven.

Tekst: Drents Museum | Foto: Ineke Heijting

Geïnspireerd op het Boekenweekthema 2019 ’de moeder - de vrouw’ toont het Drents Museum meer dan vijftig werken die de rollen van de vrouw weergeven. De schilderijen, tekeningen en beelden laten zien hoe de rollen van vrouwen in de periode 1885 tot 2014 zijn veranderd. Het getoonde werk komt uit eigen collectie en is aangevuld met bruiklenen. Deze tentoonstelling is gratis te bezoeken tot en met 13 april 2019 in KINK, een tentoonstellingsruimte in de Nieuwe Kolk in Assen. 

Opkomst feminisme

Met de opkomst van de eerste vrouwenbeweging en de feministische golf verandert het modebeeld en stappen vrouwen letterlijk uit het korset. Na 1945 komt er verandering in het modebeeld door de wederopbouw, maar ook door het gedrag van modeontwerpers gedurende de oorlog. Eind vijftiger jaren en in de jaren zestig en zeventig zien we de opkomst van het feminisme in een sterk veranderende samenleving. Dit heeft gevolgen voor de diversiteit in het modebeeld. Hoeden worden minder gedragen en de vrouw draagt meer oog make-up. Balans tussen toen en nu 

In de jaren 80 verandert het modebeeld opnieuw, mede door massaproductie en merkkleding waarvoor reclame wordt gemaakt. De vrouw krijgt een stoerdere uitstraling door schoudervulling in de kleding. In de jaren negentig is er een korte comeback van het modebeeld uit de jaren zeventig met de korte en strakke kleding. In de jaren daarna krijgt de kleding meer kleur en wordt het modebeeld versterkt met accessoires. 

KINK is geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Adres: Weiersstraat 1, Assen. KINK bevindt zich op vijf minuten loopafstand van het Drents Museum.