Lifestylemagazine over Noord-Nederland

26 april: Ogen voor het (on)zichtbare met Chihuly

Onder leiding van kunstenaar Rein Pol hebben studenten van de Klassieke Academie en van de Faculteit Geneeskunde schilderijen en houtskooltekeningen gemaakt met de tentoonstelling van Chihuly en foto's van micro-organismen als uitgangspunt.

Tekst: Klassieke Acedemie | Foto: Fimmie Meester

De sprookjesachtige glaskunst van Dale Chihuly deed organisator onderwijs en pr en docent van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen Xandra Donders en dr. Edwina Doting, arts-microbioloog in het UMCG, denken aan micro-organismen onder de microscoop. Die zien er prachtig uit maar kunnen verwoestende gevolgen hebben. Zij willen de andere kant van schoonheid laten zien.

Dr. Edwina Doting heeft aan de hand van tentoongestelde foto's de gevaren van micro-organismen in het werk en de levens van kunstenaars verwoord en ook hoe je deze infecties kunt voorkomen. De tentoonstelling van de glaskunstenaar Chihuly in het Groninger Museum en indrukwekkende foto's van micro-organismen zijn aanleiding geweest voor een interdisciplinair academiebreed project van de Klassieke Academie voor Beeldende kunst in Groningen.

Onder leiding van kunstenaar Rein Pol, docent van de Klassieke Academie in Groningen, hebben studenten van de Klassieke Academie en van de Faculteit Geneeskunde schilderijen en houtskooltekeningen gemaakt met de tentoonstelling van Chihuly en de foto's van micro-organismen als uitgangspunt. De resultaten zijn op vrijdag 26 april te zien in het Atelier van het Groninger Museum van 15:00 tot 17:00u.

Rein Pol en de studenten van de Klassieke Academie en de Faculteit Geneeskunde (RUG) zullen vertellen over hun werkproces; de invloed van Chihuly en/of de foto’s van de micro-organismen of andere invloeden en daarbij een toelichting geven. De resultaten en het proces van de studenten worden onder meer getoond in een PowerPoint-presentatie te zien t/m 5 mei in het atelier van het Groninger Museum, Museumeiland 1 Groningen.