Tekst: Hester Oppedijk van Veen | Foto: Jose van Riele
Keukengeheimen? Daar doen we niet aan. Een tikje spannend mag het wél zijn wat op tafel komt. Dus hak, klop en kneed er vooral lustig op los, want iedereen smelt weg bij deze zoete en hartige happen. Sommige ingrediënten ogen wat exotisch, maar de receptuur is gelukkig verre van raadselachtig…
Dark espresso brownies met chocolade-ganache, gojibes en zeezout
15-20 stuks
Ingrediënten:
250 gr pure chocolade
150 gr roomboter
4 eieren
100 gr bloem
200 gr bruine basterdsuiker
2 zakjes instant espressopoeder
1 vanillestokje
snufje zout
Topping:
100 gr pure chocolade in stukjes
100 ml slagroom
1 el fijne boterstukjes
handjevol gojibessen
zeezoutvlokken
Bakpapier en een bakvorm van 20 x 30 cm.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de eieren licht en schuimig.
- Smelt de chocolade au bain-marie met de roomboter.
- Meng de suiker samen met de bloem en voeg dit langzaam bij de eieren en roer goed door.
- Meng dit geheel met het gesmolten chocolademengsel, het merg van de vanille en de espressopoeder. Doe het bakpapier in de vorm, giet het mengsel hierin en verdeel goed. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak in 20 minuten gaar.
- Als de buitenkant crispy is en de binnenkant nog lekker zacht van binnen, dan zijn de brownies klaar.
Topping:
- Week in een laagje warm water de gojibessen 5 minuten en giet daarna af. Dep droog met keukenpapier.
- Verwarm de slagroom met de stukjes chocolade en smelt de chocolade. Voeg op het laatst beetje bij beetje de boterstukjes toe en maak een mooie glanzende ganache.
- Schenk de ganache over de brownies en bestrooi met gojibessen en wat zeezoutvlokken.
Je vindt meer heerlijke recepten in Noorderland, 3-2019. Je bestelt dit nummer hier.