Lifestylemagazine over Noord-Nederland

30 mei: 6x dauwtrappen in 't noorden

Dauwtrappen is in het noorden van Nederland een traditionele bezigheid op Hemelvaartsdag: in de vroege ochtend opstaan om een wandeling door de natuur te maken. Kom jij ook?

Tekst: Redactie Noorderland | Foto's: Staatsbosbeheer Boomkroonpad, Nationaal Park Drentsche Aa, Natuurmonumenten 

Dauwtrappen is in het noorden van Nederland een traditionele bezigheid op Hemelvaartsdag: in de vroege ochtend opstaan om een wandeling door de natuur te maken. Vroeger werd er met blote voeten over het natte gras gedanst, het dauw zou namelijk een zuiverende werking hebben. Bij deze wandelingen mag je je schoenen aanhouden, maar het prachtige landschap onder een deken van dauw is er niet minder om. Er worden door heel Noord-Nederland dauwtrapwandelingen georganiseerd. Ga jij ook mee dauwtrappen?

Dauwtrappen in Bourtange

Het Groninger Landschap organiseert op donderdag 30 mei een vroege ochtend wandeling rondom het gebied van Bourtange. Met een beetje geluk kun je de geelgors zien. De konikpaarden staan in ieder geval nog te dommelen in de vroege ochtend. De wandeling wordt afgesloten met een eenvoudig ontbijt.

Tijd: 5.00 uur

Prijs: €2,50

Adres: Bezoekerscentrum Terra Mora, Bisschopsweg 1, 9545 PG Bourtange

Aanmelden: groningerlandschap.nl

Dauwtrappen in Gees

Ook vanuit Gees kun je meedoen aan een dauwtrapwandeling. Onder leiding van een ervaren gids ontdek je de bijzondere flora en fauna van het gebied. Na afloop kunnen wandelaars nagenieten onder genot van een kopje koffie en een stukje krentenbrood.

Tijd: 6.00 uur

Prijs: €3,00

Adres: TIP, Dorpsstraat 47, 7863 PB Gees

Dauwtrappen in Midwolda

Geniet van de stilte, het verdwijnen van mistflarden en van de opkomende zon. Vogels ontwaken met een vrolijk gezang en de bladeren laten vele kleuren groen zien. Het wordt een stevige wandeling, die wordt afgesloten met een heerlijk ontbijt in het Koetshuis. Kortom een geweldige start van deze Hemelvaartsdag.

Tijd: 5.00 uur

Prijs: €7,50 voor beschermers, €10,- voor niet beschermers. Kinderen tot 12 jaar €2,50. 

Adres: Hoofdweg 96, 9681 AJ Midwolda (gemeente Oldambt)

Dauwtrappen langs het Looner Diep

'Witte Wieven langs 't Loonder Diep', dat zegt Nationaal Park Drentsche Aa zelf over hun dauwtrapwandeling (zie foto). Of er daadwerkelijk Witte Wieven te zien zijn, is nog maar de vraag. De vogels in het gebied zullen je in ieder geval trakteren op een prachtig ochtendconcert. Een gids vertelt tijdens de wandeling over het bijzondere natuurgebied.

Tijd: 6.00 uur

Prijs: Vrijwilige bijdrage

Adres: De Brink in Loon, Gasterenseweg 1, 9409 TJ Loon

Dauwtrappen met paarden

Geen zin om te wandelen? Geen probleem, bij het Dwingelderveld kun je deze Hemelvaartsdag dauwtrappen met paarden. Samen met een gids rijd je in een huifkar, voortgetrokken door twee Belgische paarden, door het natuurgebied. Een bijzondere ervaring!

Tijd: 5.30 uur

Prijs: Normaal €16,50, ledenprijs €14,50

Adres: Benderse 22, 7963 RA Ruinen

Aanmelden: natuurmonumenten.nl

Dauwtrappen Boomkroonpad

Buitencentrum Boomkroonpad organiseert samen met Intuitive Trails een Spirit of Nature-wandeling. Tijdens de wandeling wordt de tijd genomen om te genieten van de natuur, maar ook om te mediteren en te mijmeren. Zo leer je de natuur en jezelf een stukje beter kennen. 

Tijd: 5.00 uur

Prijs: €15,00

Adres: Buitencentrum Boomkroonpad, Steenhopenweg 4, 9533 PN Drouwen

Aanmelden: staatsbosbeheer.nl