Lifestylemagazine over Noord-Nederland

9 en 10 juni: Pinksterspektakel Fraeylemaborg

Tijdens de Pinksterdagen gaat de Fraeylemaborg in Slochteren terug naar de roerige tijden van de 16de eeuw!

Tekst en foto: Fraeylemaborg

Tijdens de Pinksterdagen gaat de Fraeylemaborg in Slochteren terug naar de roerige tijden van de 16de eeuw! In het park achter de borg zorgt een kampement met ruim 50 historisch geklede bewoners voor opwinding en vermaak. Naast het boeiende kampleven met allerlei demonstraties zijn er schijngevechten en wapenhandelingen . Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de VKVB, de Vereniging Krijgshistorie Vesting Bourtange. 

De soldaten houden wapenexercities, ze raken slaags met elkaar en laten zien hoe je met een rapier moet vechten. Een spreekstalmeester geeft uitleg. Er wordt op authentieke manier gekookt en de slaaptenten kunnen worden bezichtigd. In de veldsmidse wordt gedemonstreerd hoe kogels worden gesmeed. Natuurlijk valt er van alles te eten en te drinken, waaronder een geurig varken aan het spit. 

Speciale aandacht is er voor kinderen. Ze kunnen exercitie leren lopen met een bezemsteel of vechten met een kinderpiek. Er is een leuke speurzoektocht over de tachtigjarige oorlog. Kinderen kunnen een kogel meekrijgen die gegoten is in het kamp. 

Bij dit historische evenement is ook de toegang tot de Fraeylemaborg en het Koetshuis inbegrepen, met de prachtige tentoonstelling “Glaskunst van Bernard Heesen”.  In de filmzaal in het Koetshuis draait de film “Oorlog tussen borg en schans van Slochteren”. 

Op beide Pinksterdagen, 9 en 10 juni, speelt alles zich af van 10.30 tot 17.00 uur. Een kaartje is €7,- voor volwassenen en €2,50 voor kinderen t/m 15 jaar.