Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Out of the box bakken

De was die buiten te drogen hangt, pas gemaaid gras en met stip op één: vers gebakken brood! Ja, dat moet wel de ultieme shortlist zijn van allerlekkerste luchten.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Gert Tabak

De was die buiten te drogen hangt, pas gemaaid gras en met stip op één: vers gebakken brood! Ja, dat moet wel de ultieme shortlist zijn van allerlekkerste luchten. Vraag maar gerust aan de Meester Boulanger uit Haren. Ook na een kwart eeuw gepassioneerd bakken verveelt die geur Wilfred Haafs nog geen moment.

Als de deur aan het Raadhuisplein in Haren openzwaait slaan je neusvleugels spontaan aan ‘t jubelen. Broden, bolletjes, croissants, koek, suikerbrood, krentenbrood. Nog warm, nét uit de oven. Het resultaat van een nacht lang werk waaiert je tegemoet. Geen wonder dat de dorpsklandizie hier soms al een half uur vóór openingstijd (08.00 uur) staat te wachten. Geduldig, zonder morren, want Haafs heeft een reputatie. ‘Ach, als er al mensen staan, zijn ze welkom binnen,’ zegt Petra Haafs, ‘dan doen we de winkel gewoon eerder open, er is nou eenmaal niks lekkerder dan de geur van vers gebakken brood,’ beseft ze, ‘en wat klaar is kunnen de mensen alvast kopen.’

Meer lezen over meester Haafs? Dit verhaal verscheen in Noorderland, 4-2019. Je bestelt het nummer hier