Lifestylemagazine over Noord-Nederland

29 juni t/m 7 december: 'Tuinen van verf' in de Groninger Zilverkamer

“Tuinen van verf” is de passende titel voor de expositie van Theo Leijdekkers, die vanaf 29 juni is te bewonderen in de Groninger Zilverkamer.

Tekst en foto: de Groninger Zilverkamer

“Tuinen van verf” is de passende titel voor de nieuwe expositie van Theo Leijdekkers, die vanaf 29 juni te bewonderen is in de Groninger Zilverkamer. De kunstenaar staat bekend om zijn grote schilderijen met kleurrijke bloemtaferelen. Met zijn volkstuinen voegt hij daar een nieuwe dimensie aan toe. Overweldigende doeken waarin de kijker als Alice in Wonderland lijkt te verdwalen en de werkelijke omgeving vergeet. Zowel zijn bloemtaferelen als zijn volkstuinen zullen de bezoekers de komende maanden naar de Groninger Zilverkamer in Appingedam lokken.

Theo Leijdekkers (1955) is opgegroeid in Twente waar hij al vroeg een liefde voor de natuur en het landschap ontwikkelde (nu het onderwerp in zijn schilderijen). Na een aantal jaren gestudeerd te hebben aan de Rijksuniversiteit Groningen besloot hij naar de avondschool van Kunstacademie Minerva te gaan. Sindsdien staat zijn leven in het teken van de kunst. Vanaf 2003 woont en werkt hij in Pieterburen.

Theo Leijdekkers schildert geen ‘stilleven met bloemen’ zoals wij die uit de kunstgeschiedenis kennen. Een eeuwenoude traditie krijgt bij hem een nieuwe eigenzinnige invulling. Kijkend naar zijn werk word je overdonderd door het grote formaat en het kleurbombardement. Verwacht bij hem geen subtiel, tot op de nerven nauwkeurig geschilderde bloemblaadjes. Zijn irissen, zonnebloemen, stokroos of akelei barsten als het ware uit de lijst. Je staat niet langer vóór het schilderij, als letterlijke buitenstaander, maar voelt je opgenomen in de bloembladen die jou omarmen. Leijdekkers schildert zijn bloemen op grote doeken, met forse, krachtige verfstreken. Op deze manier worden kleine bloemen krachtige elementen die de kijker grijpen en aandacht opeisen. Tere blaadjes en subtiele natuurkleuren worden ineens sterk en intens. De grote natuur wordt groter uitgebeeld dan ‘in het echt’ en zo ziet de kijker de grootsheid ervan. In zijn nieuwste schilderijen krijgen het landschap en de sporen van menselijke activiteit meer nadruk

De expositie is te zien van 29 juni tot en met 7 december in De Groninger Zilverkamer van het Fonds Eemsmond.