Lifestylemagazine over Noord-Nederland

25 juli t/m 10 augustus: Opera Spanga in de Friese natuur

Twee korte opera’s in de Friese natuur: Opera Spanga viert het 30-jarig bestaan met Pagliacci van Leoncavallo en Il Tabarro van Puccini.

Tekst: Opera Spanga | Foto's: Dinand van der Wal

Twee korte opera’s in de Friese natuur: Opera Spanga viert het 30-jarig bestaan met Pagliacci van Leoncavallo en Il Tabarro van Puccini. Beide opera’s gaan over vrouwelijke ontrouw. De vrouwen worden echter niet gedreven door lust, maar door de dringende behoefte zichzelf opnieuw uit te vinden. De voorstelling wordt gespeeld in een halfopen tent in het Friese buurtschap Spanga (Gemeente Weststellingwerf) en is te zien van 25 juli tot en met 10 augustus.

Twee korte opera’s

Pagliacci en Il Tabarro worden na elkaar gespeeld en duren allebei ongeveer een uur. Tussendoor is er een pauze. In Pagliacci (De Clowns, 1892) van Ruggero Leoncavallo delen twee rondreizende artiesten de droom van een avontuurlijk en vrij bestaan, maar dit levert niet het gewenste geluk op. De ziekelijke jaloezie van de man maakt elke intimiteit onmogelijk. In Il Tabarro (De Mantel, 1918) van Giacomo Puccini heeft het verleden een wrede kaart uitgedeeld aan de geliefden. De dood van hun kind heeft hun leven voorgoed veranderd. Hun dromen en verwachtingen van elkaar zijn in rook opgegaan.

Opera Spanga combineert natuur en cultuur. De voorstellingen spelen in een halfopen tent in een Fries weiland. De natuurlijke omgeving, in combinatie met een gewaagde regie, opmerkelijke decors, tot de verbeelding sprekende belichting en verrassende kostuums, zorgen ervoor dat deze thrillerachtige opera’s een onvergetelijke indruk maken.

Boek ’30 jaar Opera Spanga’

In opdracht van de gemeente Weststellingwerf maakt Opera Spanga een boek over '30 jaar Opera Spanga'. Journalist Kasper Jansen (opiniekrant Argus, voorheen operarecensent NRC Handelsblad) schrijft over de achtergronden bij de voorstellingen die de afgelopen 30 jaar door Corina van Eijk, artistiek leider, zijn gerealiseerd. Het boek is verkrijgbaar bij de voorstellingen.

Ga voor meer informatie en de kaartverkoop naar www.operaspanga.nl