Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heden t/m 1 sept: Expositie Zomerpracht

Tot en met 1 september opent kunsthuis Venendal de expositie 'Zomerpracht', waarin vier verschillende kunstenaars van verschillende disciplines hun werken tonen.

Tekst: Redactie Noorderland | Foto: Papierkunst van Ina Fekken

Van juli tot en met 1 september opent kunsthuis Venendal de expositie 'Zomerpracht', waarin vier verschillende kunstenaars van verschillende disciplines hun werken tonen.

De eerste kunstenaar die exposeert in Zomerpracht is Sonja van Dijk. Zij maakt keramiek gebaseerd op handvormen of draaiende vormen. Nadat ze een basis heeft geboetseerd wordt er van alles aan toegevoegd. Soms maakt ze gebruik van lapjes stof, eigengemaakte drukmallen en andere voorwerpen. Van Dijk bewerkt haar keramiek met verschillende glazuren en oxide om tot een prachtig eindresultaat te komen. In haar werk zit geen boodschap: als Van Dijk het interessant vindt maakt ze het. Als iemand anders het dan ook mooi vindt, is dat alleen maar leuk meegenomen.

Ina Fekken maakt kunstinstallaties van papier. In de expositie Zomerpracht stelt ze haar series "BARST", "Pleureuses" en "Bijou" tentoon. Haar serie "BARST" is geïnspireerd op de Groninger gaswinningsproblematiek. Fekken heeft een diepe band met de Groninger kerken en gebruikt deze dan ook in haar kunst. "Pleureuses" is gebaseerd op de 20e-eeuwse modegril om veren en soms hele vogels op hoeden te gebruiken, waardoor veel vogels werden afgeslacht en bedreigd. "Bijou" blikt terug op de gehaakte kleedjes van weleer.

De schilderijen in de expositie zijn van de hand van Ton ter Linden, autodidact. Hij wordt door de Britten 'the leader of the new garden style' genoemd, aangezien zijn impressionistische tuinen als belangrijke schakel in de tuincultuurgeschiedenis gezien worden. Hij gebruikt licht als rode draad in zijn stillevens, bloemarrangementen en landschappen. Ter Linden wordt in de pers ook wel 'De Nederlandse Monet' genoemd.

Als laatste exposeert José Hattink haar keramieken objecten. Ze gebruikt de huisjes en oude fabrieken langs de rivier de IJssel als voorbeeld voor haar werk. Haar werk is ingetogen doch massief, en door haar zelfgemaakte glazuren heeft haar werk een monochrome uitstraling.

Kunsthuis Venendal is gevestigd aan de Hoofdstraat 9 in Hoogeveen en is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.huizevenendal.nl.