Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Waddenzomer: Texel

Vakantieplannen? De Waddeneilanden staan al met 1-0 voor. Hun geheim: de bootreis natuurlijk.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: JdK, Johan Krol, iStock

Vakantieplannen? De Waddeneilanden staan al met 1-0 voor. Hun geheim: de bootreis natuurlijk. Want aan boord begint het zilte avontuur al. Aan de horizon wacht een andere wereld en tussen jou en thuis zit een zee van tijd. 

Ze hebben elk hun charme en eigenheid. Daarom, volstrekt niet in volgorde van prioriteit maar volgens het ezelsbruggetje van school: een kleine selectie zomerleuks (bij voorbaat sorry, compleet kunnen we nooit zijn) van de TVTAS. Ofwel Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog. Kies er één of hop langs alle vijf. Wat kan het schelen, het is zomer! Deze week trappen we af met Texel.

Texel

Sceptici hoor je nog wel eens smalend zeggen dat Texel “geen eiland” is. Te groot, teveel van alles. Je kunt het ook omdraaien: met zo’n variëteit aan belevenissen ben je weken zoet. Nederland in het klein pakt je in hoor, let maar op.

Culinair: Biertje van eigen bodem

Op de akkers van Texel lijkt álles te aarden. En het mooiste: je kunt er vrijwel 24/7 van genieten, want overal onderweg stuit je op goedgevulde stalletjes, kasten, karren, kruiwagens en zelfs een oude telefooncel met verse waar. Paar eurootjes in de kassa en je neemt een pot huisgemaakte jam, duinhoning, kilootje piepers of kakelverse eitjes mee. 

Texel grossiert in lekkers van eigen bodem én eigen wateren. Van asperge tot zeevenkelmayo, van reuzeaardbei tot zelfplukbes, paddenstoelen, wijn, schapenkaas, boerenijs en… bier! Met liefde gezaaid, geoogst en gebrouwen op eigen grond. De Skuumkoppe en een handvol andere soorten gerstenat zijn niet meer weg te denken op Texel; je bestelt ze bij de strandtent, koopt ze in de super voor een slokje op de camping of proeft ze bij Texels Bierbrouwerij in Oudeschild. Tip: boek een rondleiding, dan leer je nog wat voor je afsluit met een proeverij van speciaalbieren op het zonnige terras. texels.nl

Met kids: Handen binnenboord, trossen los!

Oudeschild mag je niet missen. Op dit maritieme stekje, thuisbasis van de vloot kotters, krijg je vanzelf zin in vis. Wij zeggen: straks eten (adresjes vind je hier in overvloed), nu inschepen! Een tochtje (2 uur) met de TX10 of TX20 is een belevenis voor het hele gezin. Varen, vissen én live-entertainment tegelijk. De vissersschuit gaat op jacht naar de Hollandse garnaal en gooit midden op de Waddenzee de netten uit. De vangst wordt aan boord bereid en verdeeld. Iedereen krijgt een portie mee, kun je lekker zelf pellen op je vakantieadres.

In de kombuis staan koffie, chocomel en ’n Juttertje klaar en als je wilt mag je een kijkje nemen in de stuurhut. Behalve avontuurlijk en leerzaam is de trip bij vlagen ook hilarisch. Laat dat maar over aan schippers Frido Boom en Herman Blom. Stoere binken die het eiland en de Waddenzee als hun eigen broekzak kennen, ze bouwen een feestje aan boord voor hun gasten. Aan droogvalexpedities doen de mannen ook: dan ben je een uurtje langer onder de pannen en maak je samen een wandeling over de bodem van het Wad. garnalenvissenoptexel.nl 

En… actie: Skyhigh: sensatie in de lucht

Wat wordt het: skyhigh tussen de wolken zweven of blijf je liever met beide benen op de grond? Op Texel Airport kan het allebei, da’s nou net het leuke. Het vliegveld aan de Postweg (met café-restaurant en zonneterras) is natuurlijk een must voor durfals, maar ook vanaf de grond een sensatie. Want kijken kost niks. 

Uit een vliegtuig springen, tsja, als dat je als vakantiemuziek in de oren klinkt boek je een skydive bij Paracentrum Texel. Het decor van zo’n 20.000 parachutesprongen per jaar. De makkelijkste manier voor je luchtdoop is een tandemsprong maken – veilig vastgekoppeld aan een instructeur dus – en zo’n actie staat bij veel mensen nog op hun bucketlist. Nou, op dit eiland kun je die droom waarmaken: op minimaal 3000 meter gaat de vliegtuigdeur open en… jump! Terug op Texelse bodem krijg je een certificaat van je sprong en een dvd’tje met de beelden. Bewijs voor thuis. 

Gewoon kijken is al een attractie op zich. Op een heldere dag vliegen de toestelletjes hier af en aan. En je hebt mazzel, want op 4 augustus vindt de spectaculaire Texel Airshow (eens in de drie jaar) weer plaats. paracentrumtexel.nl / texelairport.nl

Vrije natuur: Waar de zee de regie voert

Ongeveer een derde van Texel is Nationaal Park: Duinen van Texel. De Slufter (vlakbij Cocksdorp) valt hieronder en zou je een geschenk van Moeder Natuur kunnen noemen. Eigenlijk is het een mislukte poging om de zee te weren. Het gebied vormde zich na een zware storm in 1851, toen de Noordzee op drie plaatsen door de duinenrijen brak. Twee gaten konden door menselijk ingrijpen weer worden gedicht, maar de derde “slufter” liet zich niet temmen en groeide uit tot Texels bekendste natuurgebied. 

Een geluk bij een ongeluk! De Slufter is nu de enige plaats aan de Nederlandse kust waar de zee nog vrij in- en uitstroomt. Tweemaal per dag dringt het zoute water het achterland binnen en dat levert vanzelf een fascinerende biotoop op. Met lamsoor, dat deze enorme vallei in juli en augustus in een paarse gloed zet, als een van de bekendste kwelderplantjes.

Je kunt hier heerlijk struinen tussen de grillig gevormde kreekjes en poelen die zich tot aan de branding uitstrekken. Er is ook een half-verhard “familiepad” van een kleine kilometer dat doorloopt tot aan zee en geschikt is voor kinderwagens en rolstoelen. Die toegankelijkheid geldt ook voor het uitzichtpunt aan het eind van de Slufterweg. npduinenvantexel.nl (kijk onder Doen/Highlights)

Shoppen: Een warenhuis om in te (ver)dwalen

Texel telt zeven dorpen, Den Burg is het grootst en bij uitstek geschikt voor een paar uurtjes funshoppen. Gezellige zaakjes in overvloed en genoeg pleinen waar het na afloop relaxed terrassen is. Wij tippen alvast: Kees de Waal Woonaccessoires en Souvenirs. Het woonwarenhuis waar je zomaar zou kunnen verdwalen – of elkaar kwijtraakt - als je even niet oplet. “Eventjes” binnenkijken? Ho, ho, vergeet dat maar. Na elke verdieping volgt weer een verrassend nieuwe etage tjokvol hebbedingen. Dit bonte, met cadeau- en huishoudelijke artikelen volgestouwde pand kom je niet met lege handen uit. 

Wist je dat nergens anders in ons land de schaapdichtheid zo groot is als op Texel? Dan snap je wel dat de “schaapachtige” souvenirs niet zijn aan te slepen. In de vorm van eierwarmers, knuffels, koffiemokken, stropdassen. Kees de Waal grossiert in al dat leuks. Maar er is veel meer. Verlichting, textiel, wanddecoratie én een eigen lijn serviesgoed. Exclusief Texels gebruiksgoed. Schaaltjes, ontbijt- of gebaksbordjes, eierdopjes, bekers, mueslikommen. Betaalbaar en bijzonder origineel. Handig: ook online te bestellen. keesdewaal.nl