Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Waddenzomer: Ameland

Vakantieplannen? De Waddeneilanden staan al met 1-0 voor. Hun geheim: de bootreis natuurlijk.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: JdK, Johan Krol, iStock, Slijterij Jantina

Vakantieplannen? De Waddeneilanden staan al met 1-0 voor. Hun geheim: de bootreis natuurlijk. Want aan boord begint het zilte avontuur al. Aan de horizon wacht een andere wereld en tussen jou en thuis zit een zee van tijd. 

Ze hebben elk hun charme en eigenheid. Daarom, volstrekt niet in volgorde van prioriteit maar volgens het ezelsbruggetje van school: een kleine selectie zomerleuks (bij voorbaat sorry, compleet kunnen we nooit zijn) van de TVTAS. Ofwel Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog. Kies er één of hop langs alle vijf. Wat kan het schelen, het is zomer!

Ameland

Het is maar drie kwartier met de boot (of supersnel per watertaxi natuurlijk), toch weet je zéker dat je in een andere wereld bent beland zodra je op die nieuwe, versterkte veerdam staat. Het is hier onstuimiger, een tikkie ruig, absoluut authentiek. Dat voel je nog in de dorpen, met sporen van de walvisvaart en commandeurshuizen waar het verleden in de gevels gekerfd staat. Het is deze week de beurt aan de één na laatste: Ameland.

Culinair: Sterke verhalen met ’n Nobeltje erbij

Sterke zeemansverhalen? Die nuttig je met een Nobeltje in de aanslag. De Amelander horecafamilie Nobel heeft een origineel recept in huis waarvan de ingrediënten onder geen beding worden verklapt. Je kunt een poging wagen aan de toog in Ballum, maar uitbater Barend Nobel zal je alleen z’n gulste glimlach geven.

Het Nobeltje is beroemd, in Ballum en ver daarbuiten. Badgasten smullen van dit pittige likeurtje en nemen de drank soms met dozen tegelijk mee maar vaste wal. Het verhaal achter dit hartversterkertje op basis van rum (proef je die afdronk van vanille?) is legendarisch op Ameland: tijdens de strenge winter van 1902 werden arresleewedstrijden verreden en na afloop dook het verkleumde publiek café Nobel in. De drank raakte op, de kroegbaas maakte toen zelf maar een mixje en dat was een doorslaand succes.

Je nipt ‘m puur of drinkt ‘m door de koffie, met een dot slagroom erop. De smaak te pakken? In de slijterij naast het horecabedrijf (Gerrit Kosterweg) koop je ook goodies, zoals stoere shotglazen voor je maten en bonbons (verpakt per 12) voor je meisje. Al is het de vraag of zo’n doosje Holwerd haalt. Tip: check het Nobeltje cocktailboek of kijk op de site hoe ‘s lands beste shaker Tess Posthumus tien cocktails samenstelde met Nobeltje in de hoofdrol.

nobeltje.nl

Vrije natuur: Een magisch stukje niemandsland

Op de valreep van het eiland lijkt de wereld gewoonweg op te houden. Dit is het “Wilde Oosten” van Ameland. Het Oerd en de Hon, samen ruim 1100 hectare puur natuur. Soms lichten duinruggen als gouden kragen op in de zon, dan weer jaagt de wind ongenadig fel en komt de Noordzee over die verlaten strandvlakte aanrollen. Het is een even desolaat als fascinerend gebied. Oerland, waar de mens maar nietig is. Maar ja, hoe kom je er?

Vanaf het Oerd zijn er geen gebaande paden meer, toch strekt zich ver voorbij het hoogste duin (de Oerdblinkert, 24 meter) nog dat eindeloze niemandsland uit. Menselijk geluid verstomt en meter na meter nemen de leegte en de weidsheid de regie over. Nog kilometers te gaan tot “de punt”. Wie geen goed geoefende wandelaar is checkt maar beter in bij De Strandexpress. Wel zo leuk bovendien, zo’n tractortocht van 13 kilometer naar de laatste eilandhalte met chauffeur en gids Piet van Tuinen.

Bij De Hon verlaat iedereen de wagen. Er is volop zwerftijd; je kunt pootjebaden, schelpen zoeken en wie weet – maar dan ben je een mazzelaar – barnsteen vinden. Met helder weer zie je Engelsmanplaat liggen en Schiermonnikoog. Is er écht geen vuiltje aan de lucht, dan zijn zelfs de sluizen van Lauwersoog met het blote oog herkenbaar, het spitse torentje van Holwerd en het hoogste gebouw van Leeuwarden, de Achmeatoren.

strandexpress-ameland.nl

En… actie: Helm op, zwemvest aan en gaan!

Als je durft: Ameland Adventure laat je graag alle hoeken van het Noordzeestrand zien.  Het brede strand leent zich perfect voor sportief en soms spectaculair vermaak. Het aanbod is divers en daardoor geschikt voor alle doelgroepen. Wat dacht je van powerkiten? Bubble-voetbal? Blokarten? Laat de wind het werk maar doen. Populair is het actieve werk óp zee waarbij je speelt met de brekende golven: met een wakeboard om te (mega)suppen of golfsurfen bijvoorbeeld. Branding raften en branding kajakken zijn nog een tikkeltje heftiger, dus helm op en zwemvest aan!

Je vindt het beachhouse van Ameland Adventure op het strand bij Nes, aan het eind van het Westerpad. Aanrader: omdat het snel groeiende outdoorbedrijf van Alexander Kiewiet deze zomer tien jaar bestaat is er op 5 augustus een feestelijk open huis zodat iedereen kennis kan maken met de strandsporten.

amelandadventure.nl

Cultuur snuiven: De krachtige paarden van Ameland

Het is een waar spektakel dat je tenminste één keer moet hebben gezien. Daarna ben je geheid verkocht. Tien stoere paarden trekken de oude reddingboot Abraham Fock met daverend geweld over het strand en door de branding in zee. Meer dan alleen een gave show die altijd weer grote aantallen kijkers trekt; het is ook een eerbetoon aan de krachtige paarden van Ameland en de werkwijze van schippers die zo, vóór het motorische tijdperk, bijstand verleenden aan schepen in nood en drenkelingen uit zee redden.

De demonstratie start vanuit het boothuis bij het Maritiem Centrum (Oranjeweg in Hollum), de lancering zelf vindt plaats op het Hollumer strand, einde Tjettepad. Daar vlakbij vind je trouwens het paardengraf waar acht heldhaftige viervoeters rusten die omkwamen bij de dramatisch verlopen reddingactie in de zomer van 1979.

Met kids: Leef je uit in De Vleyen

Ameland biedt meer openluchtplezier dan strand, duinen en zee. Wie het zout op z’n huid zat is zoekt het zoete water op. Even ten noorden van Nes ligt een waterrijke oase waar je kunt zwemmen en zonnebaden, varen en vissen, ravotten en picknicken: De Vleyen.

Het 15 hectare grote recreatiegebied ligt lekker dichtbij het dorp, is overzichtelijk en biedt toch verrassend veel uitdagingen voor de jonge en oudere jeugd. Je kunt er kanoën en met een roeiboot varen, een balletje trappen, shuttletje slaan of je kunsten vertonen op de boog- en hangbruggen. Speeleilandjes in het water verzekeren klim- en klauterpret. Met een fort, uitzichttoren en een tube voor glijpartijen. Waag de oversteek via wiebelende touwbruggetjes, roetsj aan een kabel over water of hijs je vrienden per trekpont naar de overkant. Het is een officiële zwemplas, dus de waterkwaliteit wordt goed in de gaten gehouden. Het terrein is gratis toegankelijk en je vindt er meerdere toiletgebouwen.

Nu we er tóch zijn: De Vleyen ligt in de achtertuin van Natuurcentrum Ameland en daar tippen we nog het Blote Voetenpad. Wie al een entreekaartje van het natuurmuseum heeft (de moeite waard!) betaalt maar 50 cent extra, “losse voeten” kunnen voor 1 euro rond.

collectieameland.nl/musea