Lifestylemagazine over Noord-Nederland

18 augustus en 22 september: Culinair Erfgoed Diner

'Culinair Erfgoed Diner – 200 jaar Koloniën van Weldadigheid op je bord' maakt de culinaire historie van de Koloniën van Weldadigheid op een moderne, smakelijke manier tastbaar.

Tekst: Van Gorcum | Foto: iStock

Deze zomer maakt 'Culinair Erfgoed Diner – 200 jaar Koloniën van Weldadigheid op je bord' de culinaire historie van de Koloniën van Weldadigheid op een moderne, smakelijke manier tastbaar. Tijdens diverse diners geniet je van gerechten die gebaseerd zijn op de historische schaftlijst, met vermelding van wetenswaardigheden over de gebruikte ingrediënten toen en nu, en daarnaast de interessante geschiedenis van de Koloniën.

De Koloniën van Weldadigheid bestonden in 2018 200 jaar en hebben zich genomineerd voor erkenning door UNESCO als werelderfgoed. Dat riep de vraag op: wat is eigenlijk het culinair erfgoed van diezelfde Koloniën? Wat bleek, er was een wereld te ontdekken.  Met de schaftlijst uit 1815 lag er niet alleen een prachtig historisch document, maar ook een bron aan culinaire inspiratie én een uitgangspunt. De schaftlijst liet vrij gedetailleerd zien wat de paupers, een jaar lang, iedere dag te eten kregen. De Culinair Erfgoed Diners waren geboren.

De Koloniën van Weldadigheid

Een zelfvoorzienende gemeenschap waar de allerarmsten uit stedelijke gebieden zich uit hun armoede konden opwerken, dat zouden de Koloniën van Weldadigheid – gesticht in de negentiende eeuw – worden. De Maatschappij van Weldadigheid koopt vanaf 1818 grote, onontgonnen stukken land op. Daar worden in zeven jaar tijd zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht: vijf in het noorden van Nederland en twee in het zuiden, in wat nu de Belgische Kempen zijn. Landlopers, bedelaars en ook weeskinderen worden er gedwongen opgenomen.

Culinair Erfgoed Diner

'Culinair Erfgoed Diner – 200 jaar Koloniën van Weldadigheid op je bord' is bedoeld voor de lezer met een passie voor koken en voor de lezer met een interesse in culinaire geschiedenis. Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu. De diners vinden plaats op zondagmiddag- en avond, op verschillende locaties in de Koloniën van Weldadigheid.

Dit jaar worden er op de volgende data nog Culinaire Erfgoed Diners georganiseerd: 18 augustus in de (moes)tuinen van Veenhuizen, met als thema 'onvergetelijke groenten', en op 22 september in Proeflokaal Maallust over 'Drank... de Engel van het kwaad'.

Ga voor meer informatie en opgave naar www.bitterenzoet.nl/event/erfgoed-diners-2019.