Lifestylemagazine over Noord-Nederland

18 augustus: Wandelen op de Drentse hei

De ANWB en Stichting Het Drentse Landschap organiseren op zondag 18 augustus de Heide wandeldag voor het hele gezin.

Tekst: Het Drentse Landschap | Foto: iStock

De ANWB en Stichting Het Drentse Landschap organiseren op zondag 18 augustus de Heide wandeldag voor het hele gezin. Er zijn verschillende afstanden. Zo is er een kinderroute van 4 km en zijn er routes van 7 en 15 kilometer uitgezet. Alle routes voeren over het prachtige paars bloeiende Hijkerveld. Onderweg staan deskundigen die uitleg geven over verschillende onderwerpen zoals adders, veenwegen, mieren en nachtvlinders. De herder geeft demonstraties en de koffie staat klaar.

Sinds 2018 werken vrijwilligers van de ANWB en Het Drentse Landschap samen aan de wandelroutes die Het Drentse Landschap in haar natuurgebieden heeft. Zij controleren deze wandelroutes en geven verbetertips door. Klopt de route nog? Missen er routeplaatjes? Zijn beschrijvingen duidelijk genoeg? Deze samenwerking willen wij graag met u delen middels de Heide wandeldag.

Het Hijkerveld behoort tot de grootste heidevelden van Drenthe en ligt ten Zuidwesten van Assen. Grote delen waren tot in de ijzertijd in gebruik als woongebied. De ijzertijdboeren maakten gebruik van kleine omwalde raatakkers, celtic fields genaamd. Overblijfselen van deze prehistorische akkers liggen op de heide. Ook grafheuvels en oude karrensporen wijzen op vroegere bewoning. Het gebied is daarna eeuwenlang alleen maar voor beweiding gebruikt. Dit traditionele gebruik van het Hijkerveld is door Het Drentse Landschap in ere hersteld. Het Hijkerveld staat nu bekend als de overtreffende trap van weidsheid. Heerlijk wandelen tussen de bloeiende heide met prachtige luchten en stilte rondom met af en toe een Schoonebeker heideschaap of Schotse hooglander die zich laat horen en zien.

Alle routes starten bij de schaapskooi op het Hijkerveld. Adres: Hijkerweg 14, 9414 AH Hooghalen. Vanaf het dorp Hijken staat de schaapskooi met bordjes aangegeven. Tussen 11.00 en 14.00 uur kunt u starten. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Honden mogen niet mee.