Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Onbemande stalletjes aan huis

Wie de juiste adresjes weet, heeft geen supermarkt meer nodig.

Tekst en foto: Marloes de Moor

Ze staan op het erf, in het veld of de berm: onbemande stalletjes. Friesland heeft ze in overvloed. Wie de juiste adresjes weet, heeft geen supermarkt meer nodig. Groenten en fruit van het land, scharreleieren, zelfgemaakte jam of honing, bloemen en planten en zelfs spannende boeken, cowboylaarzen of een leuke jurk. Geldkistje of trommeltje ernaast en een rotsvast vertrouwen in de medemens. Het gaat bijna altijd goed. 

Een fietstocht door het historische coulisselandschap van de noordelijke Friese Wouden leert al snel dat de provincie grossiert in onbemande kraampjes langs de weg. Overal toont zich de Friese handelsgeest. Aan de Boskwei in Zwagersbosch bevindt zich een grote aardappelkast, als een dissonant tussen de keurig aangeharkte voortuinen van de andere rijtjeshuizen. Bart van der Veen timmerde hem zelf en verkoopt er uien en aardappelen. Irene, Bildstar, Rode Star, zo kondigt het bord in de tuin aan.

Wie geen zin heeft in de supermarkt, kan voor vrijwel alles terecht aan de kilometerslange Zomerweg in Burgum en Noardburgum. ‘We hebben aan de Zomerweg groenten, fruit, aardappelen, eieren, vlees, boeken, curiosa. Bijna geheel zelfvoorzienend,’ vertelt Agatha Miedema, die op haar erf een idyllisch kraampje met aardbeien, bessen en jam heeft staan. 

Meer lezen over de stalletjes in Friesland? Dit verhaal verscheen in Noorderland 6-2019. Je bestelt het nummer hier