Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Nieuwe routes langs Friese weidevogelgebieden ontwikkeld: 'Verrekijker in de aanslag!'

Spot met een beetje geluk diverse weidevogels.

Tekst: Agrarisch Collectief Súdwestkust | Fotografie: Adobe Stock

Het Agrarisch Collectief Súdwestkust heeft vier nieuwe fiets- en twee wandelroutes ontwikkeld langs Friese weidevogelgebieden. Met een beetje mazzel spot je onderweg diverse soorten weidevogels, die in Nederland steeds zeldzamer zijn. 

Onderweg leren wandelaars en fietsers over allerlei beheermaatregelen waarmee foerageren en broeden aantrekkelijker wordt gemaakt voor weidevogels, zoals de grutto, kievit en de scholekster. Vroeger waren deze vogels – ook wel boerenlandvogels genoemd – vaak geziene gasten in Nederland. Doordat weilanden droger worden, en daarmee hun leefgebieden kleiner, neemt het aantal weidevogels gestaag af. Met allerlei beheermaatregelen probeert men dit tegen te gaan.

Daarnaast zijn de nieuwe routes ontwikkeld om bezoekers kennis te laten maken met het werk van het agrarische collectief en de boeren. Waarom ligt er bijvoorbeeld mest én stro op het land? Waarom staat een deel van het weiland onder water? En hoe komt het dat het water zo hoog staat in sloten?

Fietsen langs plassen

Met de vier nieuwe fietsroutes kun je op eigen gelegenheid speciale weidevogelgebieden ontdekken. Op elke route staat aangegeven waar je goed de beheermaatregelen kunt zien. Zo kom je langs zogenoemde plasdrassen en kleurrijk grasland; de ideale plekken voor weidevogels. De fietsroutes starten vanuit de Friese plaats Workum en gaan vier verschillende kanten op. De routes kunnen ook halverwege gestart worden.

De kievit.

Wandelend weidevogels spotten

Wandel je liever? Dan zijn er ook twee wandelroutes. De ene wandelroute gaat via het oude kerkpad De Tillefoane naar de Workumerwaard. De andere route gaat via de zeedijk naar It Toarntsje richting Hindeloopen.

Je kunt alle fiets- en wandelroutes downloaden via de website. Ook zijn ze gratis af te halen bij een aantal punten, zoals Bibliotheek Workum, Museum Warkums Erfskip, vakantiepark De Kuilart in Koudum en de Doarpswinkel in Oudega.

Over Agrarisch Collectief Súdwestkust

Collectief Súdwestkust richt zich onder andere op natuurinclusieve landbouw en het verbeteren van de biodiversiteit. Hierbij is het behoud van weidevogels een van de belangrijkste speerpunten. Súdwestkust is een van de zeven collectieven die in Friesland actief zijn.