Recept: witlofstamppot met Friese nagelkaas uit de oven

Lekker én gemakkelijk.

Bron: AH | Foto: Adobe Stock

Witlof is het jaarrond verkrijgbaar, maar van februari tot en met augustus genieten we van witlof van Nederlandse bodem. We zitten nog midden in het seizoen dus; hoog tijd om er iets lekkers mee te maken. We geven deze witlofstamppot een noordelijke twist door Friese nagelkaas eraan toe te voegen. Dit maakt de stamppot heerlijk kruidig en romig. Aan de slag! 


Ingrediënten:

Voor vier personen

  • 1 kilo witlof
  • 1 kilo aardappelen
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 1 blokje groentebouillon
  • 125 milliliter crème fraîche
  • 4 plakken Friese nagelkaas
  • nootmuskaat naar smaak
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak

Zo maak je deze witlofstamppot:

  1. Verwarm de oven voor op 230 graden en pak alvast een ovenschaal erbij.
  2. Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en kook ze gaar.
  3. Pak ondertussen de witlof erbij: snijd de onderkanten eraf en snijd ze doormidden. Verwijder ook de harde kern en snijd de witlof vervolgens in kleine stukjes.
  4. Smelt wat boter in een pan en bak de stukjes witlof zo’n 2 minuten.
  5. Voeg het bouillonblokje met 50 milliliter water toe en laat het geheel zo’n 10 minuten op laag vuur pruttelen.
  6. Voeg dan de crème fraîche toe. Meng dit goed erdoorheen.
  7. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  8. Voeg de aardappelen toe aan de witlof en meng dit goed.
  9. Breng het geheel op smaak met wat nootmuskaat, peper en zout en voeg de overige boter toe. Roer dit goed.
  10. Doe het aardappel-witlofmengsel in een ovenschaal en leg de plakjes Friese nagelkaas erbovenop.
  11. Zet de ovenschotel voor zo’n 10 minuten in de oven – of totdat de kaas lekker gesmolten is.
  12. Laat de ovenschotel iets afkoelen voordat je ‘m serveert. Lekker ite! 


Laatste nieuws