Tekst: Kookfans | Fotografie: Adobe Stock
Het aspergeseizoen staat voor de deur: hoog tijd dus om binnenkort heerlijke gerechten met ons "witte goud" te maken. Gooi hoge ogen met deze restaurantwaardige aspergesoep, net zoals een echte chef 'm zou maken. Heerlijk romig en vol van smaak en binnen een mum van tijd gemaakt; aan de slag!
Ingrediënten:
Voor zes tot acht personen
- 1 kilo asperges
- 1,5 liter water
- 2 bouillonblokjes
- 50 gram bloem
- 50 gram roomboter
- 6 eieren
- 300 gram ham- of zalmsnippers
- 250 milliliter slagroom
- Verse peterselie naar smaak
- Zout en peper naar smaak
Zo maak je de aspergesoep:
- Was de asperges, schil ze met een dunschiller en snijd de houtachtige onderkant van de asperges eraf.
- Doe het water in de pan en kook de asperges, de schillen ervan én de onderkanten in het water.
- Zeef na 20 minuten het kookvocht, bewaar de asperges en het vocht en gooi de schillen en de onderkanten weg.
- Kook ondertussen de eieren.
- Smelt in een grote pan de boter en doe daarna de bloem erbij. Laat dit even bakken in een pan om een bloemsmaak te voorkomen.
- Schenk beetje bij beetje het aspergewater bij de bloem, terwijl je continu blijft roeren met een garde.
- Voeg vervolgens het bouillonblokje en de slagroom toe. Laat het bouillonblokje helemaal oplossen en roer de soep goed door.
- Snijd de eieren in kleine stukjes en voeg deze samen met de zalm of ham toe aan de soep.
- Voeg naar smaak nog een snufje zout en peper toe aan de aspergesoep.
- Schep de soep in de kom en snijd de peterselie fijn. Strooi de peterselie over de aspergesoep voor deze wordt geserveerd.