Recept met uien en vis: Friese sipelstoof met snoekbaars

Maak dit recept van tv-kok Yvette van Boven helemaal zelf.

Bron: AVROTROS | Foto: Adobe Stock

In de allereerste aflevering van het tv-programma De Streken van Van Boven bezocht kok Yvette van Boven de Greidhoeke in Friesland. Hier ging ze aan de slag met een versgevangen snoekbaars en uien, waarmee ze een heerlijke Friese sipelstoof maakte. Met dit recept kook je het gerecht helemaal zelf.


Ingrediënten:

  • 1 kilogram sjalotten en gewone uien (sipels)
  • 50 gram boter
  • 1 liter paddenstoelenbouillon (kun je kant-en-klaar kopen, maar zelfgemaakt het lekkerst!)
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Snufje nootmuskaat
  • 2 kruidnagels
  • 1/4 knolselderij, gesneden in fijne blokjes
  • 6 blaadjes salie, heel fijn gehakt
  • 400 gram voorgekookte Friese woudbonen of witte bonen (uit blik)
  • Half flesje blond bier uit Friesland
  • 400 gram snoekfilet, schoongemaakt en gesneden in stukken van 3 cm (kabeljauw kan ook)

Zo maak je zelf Friese sipelstoof met snoekbaars:

    1. Haal het velletje van de uien en snij ze in ringetjes.
    2. Pak een zware, diepe braadpan en verhit hierin de boter. Fruit hierin de uien totdat ze helemaal zacht en bruin zijn en beginnen te karamelliseren. Giet vervolgens de bouillon bij de uien en breng het geheel aan de kook.
    3. Roer de soep goed door en laat een aantal minuten zachtjes doorkoken. Breng naar wens op smaak met peper, zout, kruidnagel en nootmuskaat. Roer ook de knolselderij en salie erdoorheen.
    4. Laat vervolgens de soep doorsudderen voor ongeveer 20 minuten.
    5. Voeg daarna de bonen toe en laat deze mee opwarmen in de soep. Giet ook een scheut bier erbij.
    6. Leg vervolgens de visfilets op de stoof en doe de deksel op de pan. Geef de vis een aantal minuten om te garen.
    7. Als de vis gaar is, kun je de stoof opdienen. Tip: serveer met vers (rogge)brood. Eet smakelijk!


Laatste nieuws