Vegetarisch genieten op z’n Fries: de Friese jachtschotel

Een heerlijke ovenschotel met echte Friese nagelkaas.

Bron: Friesland Post | Foto: Adobe Stock

Veel winterse gerechten uit het noorden maak je met aardappels. Dan ligt een stamppot, zoals een Groninger stopverf, misschien een beetje voor de hand. Daarom deelt Noorderland vandaag het traditionele recept voor een heerlijke – en ook nog eens vegetarische – ovenschotel uit Friesland, gemaakt met kruidige Friese nagelkaas.


Ingrediënten:

  • 1 kilogram aardappelen
  • 1 teentje knoflook
  • ~225 milliliter (soja)melk
  • 200 gram geraspte Friese nagelkaas
  • halve groene kool
  • 2 uien
  • een scheutje (olijf)olie
  • nootmuskaat
  • peper
  • paprikapoeder
  • kerrie
  • 1 laurierblaadje

Zo maak je de Friese jachtschotel:

  1. Pak de aardappelen, schil deze en snij ze vervolgens in plakjes.
  2. Leg de partjes in een pan met water en kook ze totdat ze gaar zijn (tussen de 5 en 10 minuten).
  3. Voeg de boter, melk, knoflook en olie toe aan de aardappelen in de pan en stamp tot een puree. Breng daarna op smaak met wat peper en nootmuskaat.
  4. Pak de kool en snij deze in vier kwarten. Haal de harde kern eruit en snij de kool tot dunne reepjes. Pak daarna de ui en snij deze in halve ringen.
  5. Doe de kool in een pan met een laagje water en laat ongeveer 5 minuten koken, totdat de kool beetgaar is. Laat vervolgens het water uitlekken.
  6. Warm een scheutje olie op in een koekenpan en bak de uien met wat kerrie en het laurierblaadje. Bak de uien bruin, voeg daarna de uitgelekte kool toe en bak deze nog even mee.
  7. Verwarm de grill alvast even voor en vet de ovenschaal in met een laagje boter.
  8. Leg een laagje aardappelpuree in de ingevette ovenschaal en doe daarop het gebakken mengsel van ui en kool met ongeveer de helft van de nagelkaas. Dek dit vervolgens af met de puree die nog over is en bestrooi met de rest van de kaas en wat paprikapoeder.
  9. Leg de ovenschaal onder de warme grill, totdat er aan de bovenkant een lekker krokant korstje ontstaat. Eet smakelijk – of zoals ze het in Friesland zeggen – lekker ite!


Laatste nieuws