Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: dit stadspaleis is het duurste huis van Groningen

Zou jij willen verhuizen naar het 'mooiste huis van Groningen'?

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: 't Huis van Groningen Makelaars

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet per se om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Dit keer in de spotlight: een chic stadspaleis aan de Ossenmarkt in de stad Groningen.

Stadspaleis in Groningen

Altijd al in een chic paleis willen wonen? De linkerhelft van dit monumentale stadspaleis staat nu te koop op Funda als het duurste huis van de stad Groningen. Het is in de 18de eeuw gebouwd aan de Ossenmarkt, een plein tegen het noorden van de binnenstad, en moest het 'mooiste huis van Groningen' worden. Wat ons betreft zeker niet een verkeerde poging.

Het Sichtermanhuis

Jan Albert Sichterman (1692-1764) wist als directeur van de VOC in Bengalen (het hedendaagse Bangladesh en delen van India) grote rijkdom te vergaren. Hij gaf de opdracht om "Het Sichtermanhuis" te bouwen bij zijn terugkomst in Groningen. Na zijn dood werd dit stadspaleis in twee huizen gesplitst.

De linkerhelft, die nu te koop wordt aangeboden, is nog steeds een huis van formaat. Al kort nadat je de voordeur opent en de hal met marmeren vloer betreedt, voel je dat de historie hier goed bewaard is gebleven.

Muurschilderingen

Aan alle historische details zal het zeker niet liggen. Bewonder bijvoorbeeld de muurschilderingen bij de entree, die je gelijk naar verre oorden voeren. De voorstelling is een duidelijke verwijzing naar de link die het huis heeft met Azië.

Wil je de rest van het interieur alvast zien? Bekijk dan via deze link alle foto's.

Plafondversieringen

Ook in de verschillende kamers van het herenhuis zijn er veel historische decoraties te vinden. Neem in de zitkamer plaats naast het warme vuur van de antieke open haard, terwijl je naar boven kijkt om de rijke plafondversieringen te bewonderen. Vanuit de grote ramen heb je uitzicht over de Ossenmarkt en zie je de in de verte de Martinitoren. Een kamer om helemaal bij weg te dromen.

Pak je er graag even een boekje bij? Het huis heeft ook een bibliotheek met een enorme boekenkast, waar je boekenverzameling gegarandeerd in past. Daarnaast zit deze kamer, net als veel andere ruimtes in het huis, vol met opvallende en soms gekke objecten. Heb je de vos boven op de boekenkast al gespot?

Benieuwd wat je kwijt bent om te mogen wonen in dit monumentale stadspaleis? Met een prijs van € 2.200.000 k.k is het op dit moment de duurste woning van de stad Groningen op Funda.