Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Route Koningsdag in Emmen bekend: hier zie je straks de Koning

We sommen alvast een aantal plekken op.

Dutch flags with orange streamer waving in the wind on facades of typical dutch houses on Koningsdag in the Netherlands. A national holiday in the Kingdom of the Netherlands

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock

Zaterdag 27 april 2024 is het zover: dan viert Koning Willem-Alexander zijn verjaardag in Emmen. Samen met zijn gezin maakt hij op Koningsdag een feestelijke wandeling door de Drentse plaats. Vandaag is de route bekendgemaakt door de Gemeente Emmen. Noorderland licht uit op welke locaties je de Koning, Koningin Máxima en andere leden van de Koninklijke familie allemaal kunt verwachten.

Tijdens Koningsdag in Emmen wandelen Willem-Alexander en zijn familie een route door het centrum. Daarbij doen de Oranjes veel bekende locaties in de Vlinderstad aan, waar de Koninklijke familie kennis zal maken met de historie van Emmen en de toekomstplannen van de Drentse plaats.

Noorderplein

De Koningsdagroute door Emmen voert langs diverse pleinen in het centrum. Het Koninklijke bezoek start op het Noorderplein, waar Willem-Alexander en zijn familie feestelijk zullen worden ontvangen.

Vlakbij dit plein bevindt zich de Hondsrugtoren, het hoogste gebouw van Drenthe. Deze moderne en markante woontoren zal niet te missen zijn wanneer de Oranjes beginnen aan hun bezoek in Emmen.

De Hondsrugtoren, vlakbij het Noorderplein, is de hoogste toren van Drenthe.

Marktplein

Na het bezoek aan het Noorderplein vervolgen Willem-Alexander en de Koninklijke familie hun weg door het centrum. Via de Hoofdstraat, een van de bekendste winkelstraten van Emmen, lopen zij naar het Marktplein.

Een bekende blikvanger op het Marktplein is de Grote Kerk van Emmen. Deze kerk, die ook wel bekend staat als de Sint-Pancratiuskerk, is gebouwd in 1856. Al in de vroege Middeleeuwen had Emmen – toen nog een klein dorp – een kerk op deze plek. Het fundament van de kerktoren stamt waarschijnlijk nog uit de 12de of 13de eeuw.

De Grote Kerk op het Marktplein.

Rensenpark

Via de Hoofdstraat gaan Willem-Alexander en zijn familie verder naar de ingang van het Rensenpark, waar je vroeger het Noorder Dierenpark kon bezoeken. Het is nu een stadspark, met onder meer een creatieve broedplaats.

Inmiddels is de dierentuin van Emmen verplaatst naar de rand van de stad en draagt het nu de naam Wildlands. De Koninklijke familie zal ook hier een bezoek brengen, evenals aan het naastgelegen skatepark.

Raadhuisplein

Het Koninklijke bezoek aan Emmen wordt afgesloten met een groot feest op het Raadhuisplein. Hieraan liggen onder meer het gemeentehuis, winkelcentrum De Weiert en het kenmerkende Atlas Theater. Op deze plek komt een groot podium, waar Willem-Alexander en zijn familie weer afscheid zullen nemen van Emmen.

Het Raadhuisplein, waar de Koning zijn bezoek aan Emmen feestelijk zal afsluiten.

Routekaart Koningsdag Emmen

Wil je de hele routekaart van Koningsdag in Emmen zien? Bekijk dan hieronder de hele Koninklijke route door de Vlinderstad.

Tijdens de Koninklijke wandeling zullen Willem-Alexander en zijn familie een aantal activiteiten ondernemen. Ook voor het publiek zal er van alles te doen zijn tijdens Koningsdag in Emmen. Binnenkort wordt daar meer over bekendgemaakt.