Eropuit in Emmen: geest uit de fles in oude dierentuin

Tekst en foto: Hans Knijff

Zeg je Emmen, dan denk je vast gelijk aan een dierentuin. In 2016 verhuisde de beestenboel van Dierenpark Emmen naar de gloednieuwe Wildlands Adventure Zoo, maar dat was nog niet het definitieve einde voor de oude dierentuin. In wat nu het Rensenpark heet, laat de stad de creatieve geesten uit de fles. Wandelend door het Emmer centrum en de nabije omgeving stuit je op nog veel meer verrassingen.


We zijn er in Noord-Nederland mee opgegroeid, zou je kunnen zeggen. Met de Drentse hunebedden. Sommigen stellen zich amper nog vragen als ze er, fietsend of vanuit de auto, één zien liggen. De machtige, stenen grafkamers hóren bij “de olde landschap”, niet minder dan bijvoorbeeld de rietgedekte Saksische boerderijen of de zomerse bloemenpracht van onafzienbare aardappelvelden.

Toch: eenmaal tête-à-tête met het imposante hunebed in de Emmerdennen, het op twee na grootste van Nederland, schakelen je hersenen vanzelf naar een hogere versnelling. Je houdt het niet tegen. De directe omgeving – het prachtige stadsbos van Emmen en de open plek rond de grafkamer, boven op een stuifduin – doet haar werk. De gulle stilte geeft het laatste zetje. Je fantaseert dat je 5000 jaar terug bent, in de tijd dat de hunebedden werden opgericht. Om je heen rollen denkbeeldige oermensen een “tapijt” van boomstammen uit over de rulle aarde. Anderen houden met touwhalsters een stel ossen in bedwang. Straks zullen de dieren een klaarliggende, reusachtige zwerfkei over de stammen moeten trekken, richting een ruw, stenen bouwwerk in wording, dat van veraf nog het meest lijkt op een eettafel voor reuzen. Dit moet zich allemaal op exact deze plek hebben afgespeeld…

Hunebed van 18 meter lang
Van de 54 hunebedden die in Nederland nog te zien zijn, liggen (staan, volgens sommigen) er 52 in Drenthe. Ze zijn genummerd, van D1 tot en met D54. Het hunebed in de Emmerdennen, 18 kloeke meters lang, is D45. Hier is ook het vertrekpunt voor deze afwisselende wandelroute door Emmen, 7,3 kilometer lang. Logisch, omdat je vlak bij het hunebed gratis kan parkeren. Wie met de trein naar Emmen komt, kan evenwel bij station Emmen beginnen. Daar komt de route immers ook langs, handig!
Vanaf het hunebed wandel je in een paar minuten het centrum van Emmen in. Je kunt de route even goed in omgekeerde richting volgen, maar dan blijf je nog een heel tijdje in de Emmerdennen. Op zich niks mis mee, het bos is prachtig, zeker in de herfst, maar ga je de andere kant op, dan is er van meet af aan meer afwisseling. Hou vast, dat woord! Afwisseling vat deze route door Emmen namelijk goed samen. Afwisseling én (de herinnering aan) dieren. Want zeg je Emmen, dan denk je aan de dierentuin die de stad mede op de kaart heeft gezet. Daarover zo meer.

Eerst nog even over deze Emmerdennen. Tot halverwege de 19e eeuw was wat nu bos is een gebied met stuifzand, waar boeren flink last van hadden. In 1850 werd het zand belegd met heideplaggen. Ook werden berken geplant en werd dennenzaad uitgestrooid. Dat was het begin van de Emmerdennen. Tegenwoordig is het bos ruim voorzien van wandel- en fietspaden.

Meer lezen
Verder lezen? Het volledige verhaal over Emmen verscheen in Noorderland 2022-7. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze online webshop. In dit nummer bezochten we de Herders van Balloo, gingen we aan de slag met lekkere herfstrecepten en somden we beestachtig leuke uitjes op. Dit – en nog veel meer – lees je nu in onze nieuwe editie!


Laatste nieuws