Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Waarom een goed kassasoftware belangrijk is

We leggen je er alles over uit.

Bezahlen an der Supermarktkasse

Foto: Adobe Stock

Een goede kassasoftware is onmisbaar voor elk bedrijf dat producten of diensten verkoopt. Het is niet alleen belangrijk voor het afrekenen van klanten, maar ook voor het beheren van je voorraad, het analyseren van je verkoopcijfers en het verbeteren van je klantenservice. 

Wat is een kassasysteem? 

Een kassasysteem is een combinatie van hardware en software die wordt gebruikt om producten of diensten te verkopen. Het hardware-gedeelte bestaat uit de kassalade, de kassa printer en het kassascherm. De software is het programma dat op de kassa draait en waarmee je de verkoop kunt afrekenen. 

Wat is kassasoftware? 

Kassasoftware is het programma dat op de kassa draait en waarmee je de verkoop kunt afrekenen. Het bevat functies voor het invoeren van producten, het toevoegen van kortingen, het afrekenen van klanten en het afdrukken van bonnen. 

Waarom is een goede kassasoftware belangrijk? 

Een goed kassasoftware is belangrijk om de volgende redenen:

 • Efficiëntie: een goed kassasoftware maakt het afrekenen van klanten sneller en efficiënter. Dit kan leiden tot kortere wachttijden voor klanten en een hogere omzet voor je bedrijf. 
 • Voorraadbeheer: een goed kassasoftware kan je helpen om je voorraad te beheren. Je kunt bijvoorbeeld bijhouden hoeveel producten je op voorraad hebt en wanneer je nieuwe producten moet bestellen. 
 • Verkoopanalyse: een goede kassasoftware kan je helpen om je verkoopcijfers te analyseren. Je kunt bijvoorbeeld zien welke producten het meest populair zijn en welke producten minder goed verkopen. Dit kan je helpen om je marketingstrategie te verbeteren. 
 • Klantenservice: een goede kassasoftware kan je helpen om je klantenservice te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld klantengegevens bijhouden, zodat je ze persoonlijker kan benaderen. 

Welke functies moet een goed kassasoftware hebben? 

Een goed kassasoftware moet de volgende functies hebben:

 • Afreken functie: de kassasoftware moet een functie hebben waarmee je producten kunt invoeren, kortingen kunt toevoegen en klanten kunt afrekenen. 
 • Voorraadbeheer functie: de kassasoftware moet een functie hebben waarmee je je voorraad kunt beheren. 
 • Verkoopanalyse functie: de kassasoftware moet een functie hebben waarmee je verkoopcijfers kunt analyseren. 
 • Klantenservice functie: de kassasoftware moet een functie hebben waarmee je klantengegevens kunt bijhouden. 

Hoe kies je een goede kassasoftware? 

Bij het kiezen van een kassasoftware is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren: 

 • De grootte van je bedrijf: als je een klein bedrijf hebt, heb je misschien een eenvoudige kassasoftware nodig. Als je een groot bedrijf hebt, heb je misschien een meer geavanceerde kassasoftware nodig. 
 • De branche waarin je actief bent: in sommige branches zijn er specifieke eisen aan kassasoftware. Zo moet kassasoftware voor een horecabedrijf bijvoorbeeld rekening houden met het scannen van QR-codes. 
 • Je budget: kassasoftware kan variëren in prijs van een paar honderd euro tot enkele duizenden euro's. 

Een goede kassasoftware is een onmisbare tool voor elk bedrijf dat producten of diensten verkoopt. Het kan je helpen om je bedrijf efficiënter te laten draaien, je voorraad te beheren, je verkoopcijfers te analyseren en je klantenservice te verbeteren. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een externe partner.