Lifestylemagazine over Noord-Nederland

It giet oan: vier de Dag van de Elfstedentocht

Het is inmiddels 27 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd gereden.

Ice skating in winter landscape

Tekst: Tresoar | Fotografie: Adobe Stock, Collectie HCL

Hoe behouden we de cultuurhistorische waarde van de Elfstedentocht? En hoe geven we deze door aan jongere generaties? Die vragen staan centraal op de Dag van de Elfstedentocht, die op maandag 15 januari gehouden wordt in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek.

Tijdens de Dag van de Elfstedentocht worden er beelden gedeeld en met diverse sprekers schaatsherinneringen opgehaald. Zo gaat journalist en oud-schaatser Sippy Tigchelaar in gesprek met sporthistoricus Ron Couwenhoven. Hij bracht het nalatenschap van schaatser Coen de Koning bij elkaar en droeg deze over aan het Schaatsmuseum in Hindeloopen. De Koning won tweemaal de Elfstedentocht (in 1912 en 1917) en was wereldkampioen schaatsen.

Bovendien vertelt Gauke Bootsma, eigenaar van het Schaatsmuseum, over de objecten die hij nog heel graag zou willen vinden en tentoonstellen in zijn museum. Tot slot is er nog een interview met de bekende schaatsfamilie Kooiman (Jan Kooiman, Ineke Kooiman-van Homoet en Erik Jan Kooiman).

Winnaar Coen de Koning (midden met muts en snor). Foto: Collectie HCL

Over de Dag van de Elfstedentocht

Op 15 januari 1909 werd de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Daarom werd 15 januari in 2019 uitgeroepen tot de ‘Dag van de Elfstedentocht’. Die staat geheel in het teken van de Elfstedencultuur. Het gaat daarbij niet om de vraag of we de tocht ooit nog gaan krijgen, maar over de verantwoordelijkheid om de schaatsgeschiedenis ervan vast te leggen.

De Dag van de Elfstedentocht vindt plaats op maandag 15 januari van 13.30 tot 16.00 uur. Deelname kost €7,50 per persoon (inclusief museumentree en één consumptie).