Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock
Een flinke pan met snert: wat is er lekkerder in de winter? Met dit recept maak je deze Hollandse klassieker gemakkelijk zelf. Het is even een karwei, maar dan zet je daarna wél een enorm lekkere en romige soep op tafel. Aan de slag!
Ingrediënten:
- 1750 milliliter water
- 300 gram spliterwten
- 100 gram grofgesneden bacon
- 1 karbonade
- 1 bouillonblokje (groente, kip of varken)
- 2 stronkjes selderij
- 100 gram wortel (2 à 3 stuks), in stukjes
- 1 grote aardappel, in blokjes
- 1 kleine gele ui, in kleine stukjes
- 100 gram knolselderij, in blokjes
- Enkele verse selderijblaadjes, in stukjes
- Rookworst naar smaak
- Zout en peper naar smaak
Zo maak je snert:
- Pak een flinke soeppan en breng hierin het water aan de kook. Voeg de erwtjes, het bouillonblokje, de karbonade en de bacon toe.
- Dek af en laat 45 minuten zachtjes doorkoken, maar roer af en toe door om aanbranden te voorkomen. Schep bovendien het schuim eraf dat zich bovenop de soep vormt.
- Haal nu de karbonade eruit, ontdoe deze van het bot en snijd in dunne stukjes.
- Voeg nu de groenten toe aan de pan kokende soep en laat nog eens 15 minuten zacht doorkoken. Houd de soep goed in de gaten en voeg steeds een beetje water toe als de boel dreigt aan te koeken.
- Doe nu de rookworst in de pan en laat deze nog eens 15 minuten meekoken.
- Als de groente zacht is, haal je de bacon en rookworst weer uit de pan en kun je het vuur uitdraaien. Snijd beiden in dunne plakjes.
- Liever een dunnere, gladdere erwtensoep? Haal dan nu een staafmixer door de pan. Als je liever een dikkere soep hebt met flink wat textuur, dan kun je dit overslaan.
- Breng de soep op smaak met peper en zout. Voeg het vlees toe aan de soep en houd wat rookworst achter de hand.
- Serveer de soep gegarneerd met plakjes rookworst en de blaadjes selderij. Tast toe!