Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De 5 mooiste tentoonstellingen om in de kerstvakantie te bezoeken

Dit is er nu zoal in Noord-Nederland te zien.

Tekst: redactie Noorderland | Foto: NielsKnelis - Groninger Museum

Nog geen plannen voor de kerstvakantie? Ga cultuur snuiven en bezoek deze vijf bijzondere tentoonstellingen die nu in Noord-Nederland te zien zijn. 

Chas Gerretsen

In Forum Groningen is een door het Nederlands Fotomuseum samengestelde overzichtsexpositie van Chas Gerretsen te zien. Deze geboren Groninger werkte als oorlogsfotograaf in Vietnam, was krokodillenjager in Australië en wist in Amerika verschillende Hollywoodsterren te portretteren. een breed scala van z’n werk is tot en met zondag 7 januari in het Forum te bewonderen.

Spreeuwendans

In de nieuwe tentoonstelling Spreeuwendans in Natuurmuseum Fryslân zijn foto’s, gemaakt door (natuur)fotograaf Erik Hijweege, te zien van zwermen spreeuwen boven het Friese landschap. Spreeuwenzwermen zijn als dynamische kunstwerken die voortdurend andere vormen aannemen. In de foto-expositie wordt dit zwermgedrag haarfijn in beeld gebracht én uitgelegd.

Duuster

De nieuwe kunstexpositie Duuster in Museum Westerwolde (MOW) neemt je mee in de nacht op het Groninger platteland. Meer dan 20 kunstenaars verkennen dit thema in tekeningen, foto’s, schilderijen, installaties en geluidsopnames. Ze nemen de kijker mee op een zoektocht naar duistere vergezichten, nachtelijke tinten en de stilte van het leven buiten de dag om. Verwonder je in de expositie over de momenten waarop het donker onze kwetsbaarheid omhult, maar ook wanneer het juist een decor voor vrolijkheid is. 

Een duik in de porseleinkast

De Groninger verzamelaar Jan Menze van Diepen heeft een van de meest omvangrijke particuliere porseleincollecties in Nederland samengesteld. Op eigenzinnige wijze legde hij een imposante, gevarieerde collectie aan van ongeveer 2.800 stukken Chinees en Japans porselein. Een deel daarvan is nu tot en met zondag 25 februari te zien in de tentoonstelling Een duik in de porseleinkast op Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren.

Verlangen naar vroeger

Wegens succes verlengd: in het Fries Museum in Leeuwarden is de populaire tentoonstelling Christoffel & Kate Bisschop: Verlangen naar vroeger nog langer te zien. In deze publieksfavoriet maak je kennis met de Friese kunstenaar Christoffel Bisschop – in zijn eigen tijd vergeleken met Vermeer en Rembrandt – en zijn Engelse echtgenote Kate. Samen vormden zij hét powerkoppel van de 19de eeuw. Het Fries Museum haalt hiermee het ooit zo beroemde echtpaar uit de vergetelheid.

Can I Be Me

Meer dan 100 indringende portretten hangen in het Groninger Museum tijdens de nieuwe tentoonstelling Joram Krol - Can I Be Me. Fotograaf Joram Krol, in Groningen een grote bekendheid, schoot er voornamelijk nieuw werk voor, namelijk foto’s van mensen op straat, zonder studio en zonder kunstlicht. In totaal zijn er 116 werken te bekijken, allemaal in zijn kenmerkende stijl: zwart-wit. Leuk om te weten: speciaal in de kerstperiode kunnen bezoekers in het museumcafé terecht voor een glas glühwein.