Tekst en fotografie: Colette Dike, Kosmos Uitgevers
Dampende soepen, stevige stamppotten en lekkere koeken om stiekem van te smikkelen: in de wintermaanden pakken we graag uit en toveren we vaak goedgevulde gerechten op tafel. Het kookboek De nieuwe winterkeuken geeft je genoeg kook- en bakinspiratie voor dit smakelijke seizoen. Noorderland ging alvast aan de slag met dit heerlijke en gemakkelijke recept voor pompoensoep.
Over De nieuwe winterkeuken
Zodra de kou in de lucht is, duiken we graag achter het fornuis. Maar heb je even geen inspiratie tijdens de koude en donkere dagen? Het kookboek De nieuwe winterkeuken helpt je een handje. In deze “winterbijbel” vind je meer dan 50 overheerlijke gerechten, gemaakt van seizoensfavorieten zoals boerenkool, knolselderij en pompoen. Noorderland mocht dit lekkere recept voor pompoensoep uit De nieuwe winterkeuken delen.
Ingrediënten voor de pompoensoep:
Voor vier porties
- 3 el olijfolie
- 2 uien, gesneden in ringen
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 1 el verse gemberwortel, fijngehakt
- 1 el garam masala
- 1 tl kurkuma
- 1 flespompoen (ca. 1 kg), geschild en in blokjes
- 1 bos (ca. 500 g) wortels, geschild en in grove stukken
- 500 ml kokosmelk
- 500 ml water
- sap van 1 grote sinaasappel
- peper en zout naar smaak
- (kokos)room (optioneel)
- Chilivlokken (optioneel)
- Pompoenpitten (optioneel)
Zo maak je de pompoensoep:
- Zet je grootste braadpan op het vuur en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Doe de uienringen in de pan en bak ze glazig. Voeg na 5 minuten de knoflook, gember, garam masala en kurkuma toe en bak 2 minuten mee. Doe de pompoen en wortel erbij. Roer even goed door, voeg 1 eetlepel olijfolie toe en bak een paar minuten mee.
- Voeg de kokosmelk samen met het water en sinaasappelsap toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 25 minuten pruttelen of tot alle groenten helemaal zacht zijn.
- Pureer met behulp van een staafmixer of blender de soep helemaal glad, proef en breng de pompoensoep op smaak met peper en zout. Maak eventueel af met wat kokosroom, chilivlokken en pompoenpitten. Eet smakelijk!
Dit recept verscheen eerder in Noorderland 2021-1.