Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: Friese woonboerderij met museuminterieur

Wat een droomplek!

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Makelaardij Friesland Sneek / Funda

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Deze week: een Friese woonboerderij met een interieur als uit een museum.

Wat een plaatje is het: deze fantastische woonboerderij staat midden in een eigen groene oase. Een plek met meer rust dan deze zul je niet gauw vinden, want naast dat het huis op een enorm perceel staat, ligt het in Allingawier, een klein terpdorpje tussen Makkum en Bolsward met slechts zo'n 80 inwoners.

In de boerderij is het net alsof je een museum binnenstapt. Het hart van dit huis wordt gevormd door de grote centrale hal die een authentieke estrikenvloer heeft en die je direct het gevoel geeft dat je in een eeuwenoude boerderij staat. En dat is natuurlijk ook zo, want de boerderij siert al sinds 1860 dit stukje Friesland. De ruime hal geeft toegang tot de meeste ruimtes van het centrale woonverblijf, met als belangrijkste eyecatcher de ruime woonkeuken.

Vanuit de keuken heb je uitzicht over de grote natuurvijver die in de tuin ligt en de landerijen verderop. Niet alleen het uitzicht is hier fantastisch: binnen valt ook meer dan genoeg te zien. Het woongedeelte heeft een sfeervolle schouw met houtkachel onder een kleurrijk balkenplafond. Maar de echte ster van de show is de keuken achter in het verblijf met genoeg ruimte om je flink uit te sloven voor de heerlijkste gerechten en de prachtige originele blauw-witte tegeltjes van Tichelaar.

Aan de andere kant van de hal is een ruimte zitkamer met, heel indrukwekkend, originele binten en balken en net als in de keuken een fijne houtkachel. Openslaande deuren leiden je van hieruit naar de groene tuin waar je gewoon je eigen fruit en groente vandaan haalt. De vijver met steiger is het centrale middelpunt, er zijn meerdere zonneterrassen en aan de andere kant van het woonhuis staat een hobbykas. Vanuit de tuin is er uitzicht op de dijk van het IJsselmeer.

Met meer dan 430 vierkante meter aan leefruimte houdt het niet op met kamers: er zijn maar liefst 6 slaapkamers, waarvan sommige met badkamer ensuite. Daarnaast is er nog een werkkamer, wederom met een bijzonder detail: hier staat namelijk nog een originele bedstee. Benieuwd geworden naar hoe dit alles eruit ziet? Op Funda vind je de volledige fotoserie.

Hier vind je onder andere foto's van het zelfstandige appartement dat in 2019 in de schuur van de boerderij werd gebouwd, de badkamers met muren voorzien van Friese witjes en de grote schuur met eigen werkplaats. Je zult misschien éven moeten sparen voor deze Friese woonboerderij – de vraagprijs is €1.295.000 k.k. – maar het stuk land dat je ervoor terugkrijgt, de historie en natuurlijk de fantastische boerderij voelen bijna onbetaalbaar.