Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: wonen in het oude ziekenhuis van Meppel

Dit bijzondere huis zit vol historie.

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Funda - Van Dorsten Makelaars B.V.

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Deze week: het voormalige Stadsziekenhuis in de Drentse stad Meppel.

Stadsziekenhuis in Meppel

De een houdt meer van een modern nieuwbouwhuis, de ander juist van een woning met veel sfeer en historie. Liefhebbers van dat laatste kunnen hun hart ophalen bij deze prachtige parel: het voormalige Stadsziekenhuis aan de Havenstraat in Meppel. Deze woning staat sinds kort te koop en wij zijn helemaal verliefd.

Allereerste van Drenthe

Eerst even een duik in de geschiedenis: in 1895 besloot de Gemeente Meppel om een stadsziekenhuis te bouwen. Het werd het allereerste ziekenhuis van Drenthe. Meppel werd als eerste vestigingsplaats gekozen omdat er veel zieken waren. De hygiene was destijds slecht en veel mensen woonden dicht op elkaar.

Aan het begin van de 20ste eeuw kwamen er meer ziekenhuizen in Drenthe bij. Door de komst van het grotere Diaconessenhuis aan de Hoogeveenseweg in Meppel in 1937 werd het Stadsziekenhuis overbodig. Het pand werd toen omgebouwd tot woonhuis.

Historische waarde

Door de jaren heen is het huis flink verbouwd, maar wel met aandacht voor de historische waarde ervan. Zo liggen in de hal nog leuke, ouderwetse tegeltjes en vind je her en der nog oude houten deuren (mét glas-en-loodramen).

Het afgelopen jaar heeft de huidige eigenaar het pand omgebouwd tot twee aparte appartementen. Hierdoor kan het pand dus ook worden gebruikt als kangoeroewoning, zorgwoning of zelfs als bed & breakfast. Ideaal!

Benieuwd geworden? Je bekijkt alle foto's op Funda. De volledige woning – met een totale woonoppervlakte van 192 vierkante meter – staat te koop voor €720.000 k.k. Maar je kunt 'm ook gesplitst kopen: het appartement op de begane grond heeft een vraagprijs van €395.000 k.k.; het tweede appartement kost €325.000 k.k.