Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lenteklassieker: zo maak je rabarbercompote

Rhubarb jam

De knapperige stengels in groen en knalrood schieten weer de grond uit. Hoog tijd om met verse rabarber de keuken in te duiken. Maak bijvoorbeeld heerlijk frisse en veelzijdige rabarbercompote! 

Al meer dan 5000 jaar wordt de rabarberplant gebruikt door mensen. Eerst voor de wortels als geneesmiddel, maar later worden ook de stengels gegeten. Het blad is door hoge concentraties oxaalzuur niet geschikt voor consumptie, dus snijd die er altijd af en gooi ze bij de compost.

Rabarber is de laatste tijd misschien wat in de vergetelheid geraakt, maar onterecht wat ons betreft. De friszure smaak van deze groente past bij zowel zoete als hartige gerechten. Maak met behulp van onderstaand recept met de stengels een heerlijke rabarbercompote en serveer 'm als bijgerecht bij vlees, bij een lekkere zachte geitenkaas of als dessert door yoghurt of vla of bij een bolletje ijs.

Dit heb je nodig

  • 500 gram rabarber
  • 50 gram suiker
  • scheutje water
  • rasp van een halve biologische citroen (optioneel: het sap van de halve citroen)

Zo maak je rabarbercompote

  • Snijd de uiteinden van de rabarberstelen af en was ze goed. Snijd vervolgens in kleine stukken.
  • Doe de stukken rabarber samen met de suiker in een (steel)pan en voeg een klein scheutje water toe. De rabarber laat tijdens het koken veel vocht los, dus het water dat je toevoegt is om te voorkomen dat het mengsel meteen aanbrandt.
  • Zet het vuur hoog en breng de suiker met de rabarber aan de kook.
  • Voeg nu de citroenrasp toe.
  • Laat de rabarber zo'n 10 minuten doorkoken totdat de stengels in draadjes uiteenvallen.
  • Laat naar wens nog iets inkoken en laat vervolgens goed afkoelen. Proef en voeg naar smaak eventueel nog wat citroensap toe.
  • Serveer direct of schep de compote in schone glazen potten en bewaar in de koelkast.

Tip: rabarber wordt verder in het seizoen wat zuurder. Voeg naar smaak eventueel wat meer suiker toe.

Beeld: Svetlana Kolpakova / Adobe Stock

Culinair
  • Rhubarb jam