Tokkelroom lijkt veel op z'n grotere broer: advocaat. Toch is het net een beetje anders. De zachte likeur heeft een lager alcoholpercentage en is daarmee een mildere versie van advocaat. We geven je een recept om zelf tokkelroom te maken.
Ingrediënten
- 7 eieren
- 200 witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 milliliter brandewijn met 25 procent alcohol
Zo maak je de tokkelroom:
- Breng in een grote brede pan water aan de kook en zorg ervoor dat je een hittebestendige glazen kom hebt die je boven de pan kunt hangen, maar die het water net niet raakt (au bain-marie).
- Doe de eieren, suiker en vanillesuiker in de kom en roer tot de ingrediënten met elkaar zijn vermengd. Hang de kom daarna in de pan, maar zorg ervoor dat deze het water net niet raakt.
- Schenk vervolgens al roerend beetje bij beetje de brandewijn in de kom. Blijf roeren tot alle brandewijn is toegevoegd en een dik en romig geheel ontstaat. Zorg er ondertussen voor dat het mengsel niet te heet wordt. Als het boven de 85 °C komt, gaat de tokkelroom schiften.
- Laat de tokkelroom daarna afkoelen en serveer met slagroom.
Heb je nog tokkelroom over? Bewaar het dan in schone potjes of flesjes in de koelkast.
Bron: Kookfans | Fotografie: iStock
Culinair
- Sweet egg liqueur in glass with quail eggs and meringues on white wooden background. Side view, close up, high key.