Lekker voor Pasen: zo maak je zelf paasbrood met amandelspijs

Zelfgemaakt natuurlijk het allerlekkerst.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op:Kookfans

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

Zeg je Pasen, dan denk je al snel aan verrukkelijk paasbrood met amandelspijs. Je kunt dit brood kopen in de supermarkt of bij de bakker, maar zelfgemaakt is-ie natuurlijk het allerlekkerst. Wij delen het recept met je.


Ingrediënten:

  • 1 zakje gist
  • 375 gram bloem
  • 170 milliliter lauwwarme melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 7 gram zout
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel koekkruiden
  • 75 gram roomboter
  • 100 gram noten
  • 75 gram gedroogde abrikozen
  • 75 gram rozijnen
  • 200 gram (kant-en-klaar) amandelspijs
  • poedersuiker
Link tool: post not found

Zo maak je zelf paasbrood met amandelspijs:

  1. Doe de gist, bloem, lauwwarme melk, vanillesuiker, het zout, ei en de koekkruiden in een grote kom en meng alles met een lepel door elkaar.
  2. Kneed het deeg (met een elektrische mixer) gedurende 10 minuten.
  3. Snijd de roomboter in kleine blokjes en voeg deze toe aan het deeg. Wanneer de boter door het deeg is gemengd, laat je het deeg 15 minuten rusten.
  4. Intussen kun je de noten en abrikozen fijnhakken met een mes. Maar maak de stukken niet te klein.
  5. Na 15 minuten kun je de noten en abrikozen samen met de rozijnen door het deeg mengen, met de mixer of met de hand. Vorm van het deeg een grote bal. Vet een kom in met een beetje olie en haal de deegbal even door de kom, zodat hij aan alle kanten bedekt is met een laagje olie. Leg het deeg in de kom en dek de kom af. Laat het deeg 60 minuten rusten.
  6. Ondertussen maak je een lange rol van het amandelspijs. Wanneer het een beetje te stevig is, kun je wat ei of water door het spijs mengen. Wanneer het deeg heeft gerust, rol je het uit tot een rechthoek van ongeveer 2 centimeter dik. Leg de rol amandelspijs er bovenop, ongeveer in het midden van het deeg. Vouw één kant van het deeg over het amandelspijs heen. Druk de naden met je handen aan.
  7. Leg het brood op een bakplaat en laat 30 minuten rusten. Je kunt na deze 30 minuten de bovenkant van het brood insmeren met een beetje ei of melk. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C en bak het paasbrood vervolgens in 30 minuten gaar. Als het brood is afgekoeld, strooi je wat poedersuiker over de bovenkant. Eet smakelijk!

Laatste nieuws