Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: herenhuis tussen de hangende keukens in Appingedam

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Deze week: een bijzonder stukje historie in Appingedam. 

Het is de reden dat veel mensen Appingedam bezoeken: de hangende keukens. Het middeleeuwse stadje staat bomvol historie en de keukens die uit de gevel steken zijn daarvan het meest opvallende voorbeeld. De drie keukens zweven boven het Damsterdiep en werden ooit gebouwd wegens ruimtegebrek van de bewoners van de panden. Dit huis aan de Solwerderstraat staat precies tussen de drie bijzondere keukens. Vanaf het zonnige terras heb je eersterangs uitzicht op het kenmerkende stadsgezicht van Appingedam.

Historisch karakter

Niet alleen de achterzijde van dit huis aan de waterkant is bijzonder. Het herenhuis van voor 1906 heeft een prachtige gevel aan de straatkant waarin met verschillende kleuren baksteen de ramen worden omlijst. Wat je ook niet vaak ziet: het huis heeft twee voordeuren. De entrees worden aan elkaar verbonden met een voorkamer en vanaf daar is het alsof je zo de geschiedenis binnenstapt.

Over de vier verschillende woonlagen vind je allerlei oude details terug. Het meest in het oog springend zijn wel de kleurrijke glas-in-loodramen in de deur die de voorkamer van de woonkamer scheidt en de keuken. Het huis mag dan niet over een van de historische hangende keukens beschikken, bijzonder is deze wel. De keuken ligt in het souterrain en heeft een gewelfd plafond dat het een karakteristieke uitstraling geeft. Vanuit de keuken kom je bij het terras aan het Damsterdiep. Wij zien onszelf er al wel zitten in een zomers zonnetje, aan het water, tussen die iconische hangende keukens van Appingedam.

Bron: Funda | Fotografie: Nieboer Makelaars / Funda