Het Noorderland barst van de historie die je kunt gaan ontdekken in een van de talloze musea. Dit voorjaar reis je in Drenthe en Friesland terug in de tijd met verschillende boeiende tentoonstellingen. Van het rampjaar 1672 tot de Tweede Wereldoorlog: van alles komt aan bod.
De vesting heroverd!
Coevorden: Ga nog tot en met 26 maart 350 jaar terug in de tijd in Stedelijk Museum Coevorden bij een bezoek aan de tentoonstelling De vesting heroverd! Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van het rampjaar 1672, waarin Coevorden werd bezet door de bisschop van Münster, maar ook weer werd bevrijd. In het museum ontdek je allerlei voorwerpen en schilderijen die met dit rampjaar te maken hebben, en zelfs de originele mortier van Bommen Berend is hier te bewonderen.
De Herinnering aan Kamp Westerbork
Hooghalen: Kamp Westerbork is een plaats van vele betekenissen. Het is de plek van waaruit duizenden Joden, Sinti en Roma werden weggevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook de plaats waar decennialang duizenden Molukkers en Indische Nederlanders werden ondergebracht en militairen werden opgeleid. In de tentoonstelling De Herinnering aan Kamp Westerbork komen de verhalen van veel oud-gevangen en -bewoners van deze bijzondere plek aan bod en ontmoeten heden en verleden elkaar. Nog te zien tot en met 5 november 2023.
De Terrorist: plek van troost voor verzetsfamilies
Leeuwarden: Het Fries Verzetsmuseum, onderdeel van het Fries Museum, vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Friesland. Tot en met januari 2025 wordt er speciale aandacht besteed aan een bijzonder vakantiehuis op Ameland in de presentatie De Terrorist: plek van troost voor verzetsfamilies. In het vakantiehuis konden nabestaanden van verzetsslachtoffers even aan hun zorgen ontsnappen. In de tentoonstelling begeef je je in de nagebootste zitruimte van het huis en maak je kennis met de indrukwekkende verhalen van de families die hier verbleven.
Menyala - De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe
Assen: Vanaf 16 april tot en met 1 oktober is de nieuwe tentoonstelling Menyala - De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe in het Drents Museum te zien. In 1951 kwamen 13.000 Molukkers naar Nederland als gevolg van de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië; bijna 3.000 daarvan kwamen in Drenthe terecht. Menyala vertelt waarom ze hiernaartoe kwamen, hoe ze hun dromen vormgaven en hoe hun nakomelingen naar de toekomst kijken. Niet alleen het gevoelige verleden wordt belicht, maar ook de passie en veerkracht van de Molukse gemeenschap staat centraal.