Tekst: Jolanda de Kruyf | Foto: Tea Time
Stiekem zou je Echten ‘t liefst in een doosje willen doen. Strik erom, klaar. Wie eenmaal van dit Drentse dorp heeft geproefd, wil het instinctief behoeden voor de buitenwereld. Hier geen al te jachtig autoverkeer graag en stop de genadeloze tand des tijds. Laat ons nog wat op een bankje blijven mijmeren, in het hart van dit beschermde Drentse dorpsgezicht.
De tijd stilzetten is geen optie, het dorp met aandacht en zorg omringen gelukkig wél. En dat gebeurt hier met verve. Dit oer-Drentse dorp wordt gekoesterd door z’n bevolking; krap 350 inwoners, dan heb je ’t wel gehad. Toch zijn het stuk voor stuk sterke schouders die Echten (gemeente De Wolden) dragen. Het gros van de lokale bevolking voelt zich betrokken, dat zie je aan alles.
Waar je de vrijwilligers elders nog weleens met een loepje zoeken moet, staan ze hier in drommen klaar om de boel leefbaar én in beweging te houden, ook voor de vele bezoekers die fietsend of wandelend passeren. Misschien dat daarom vaak gesproken wordt van “een kei van een dorp”, met recht een trotse koosnaam. Die (zwerf)keien uit de ijstijd kom je op bijna elke straathoek tegen, als robuuste stillevens die de weggetjes door Echten markeren.
Waaier aan rijksmonumenten
Boerenhoeves uit lang vervlogen tijden vormen hier rijksmonumentale ensembles die zichtbaar goed onderhouden worden. Dat zijn de bewoners hier wel aan hun stand verplicht. Gepotdekselde zwarte planken. Hoge, rietgedekte daken. Imposante bouwwerken zijn het, die grotendeels intact bleven en hun oorspronkelijke vorm behielden, al kregen ze in de loop der tijd natuurlijk vaak een andere, niet-agrarische functie. De huidige huiseigenaren zijn uitgegroeid tot schatbewaarders. Rentmeesters van dit Drentse erfgoed.
Wie langs de flanken van Echten wandelt kan een mooie lus maken. De Brink, met daaraan het Huus met de Belle, is een best startpunt voor zo’n rondje. Je volgt gewoon de bewegwijzering en kuiert door het beschermde dorpsgezicht, je onderweg verbazend over die waaier aan Saksische boerderijen. Daarachter strekken zich glooiende privé-erven uit waar, afhankelijk van de tijd van het jaar, wasgoed droogt, het rijpe fruit wordt geoogst of de koude grond tijdelijk is verstild.
Meer lezen
Verder lezen? Het volledige verhaal over de vos verscheen in Noorderland 2023-1. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt tot 21 februari 2023 in de winkels. In deze editie zetten we de leukste adressen van Groningen-Stad op een rij, gaan we wintervaren in Friesland en proeven we heerlijke Friese mosterd. Dit – en nog veel meer – lees je nu in Noorderland!