Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Genieten op z'n Gronings: zo maak je hete bliksem

Volgens grootmoeders recept.

Vegetarian rustic food mashed potatoes with caramelized onions close-up on a plate on the table. Horizontal top view

Tekst: Kookfans, redactie Noorderland | Foto: ALLEKO / iStock

Hete bliksem is een typisch Gronings stamppotgerecht van aardappel, appel en ui. Super simpel, maar hartstikke lekker! Ga weer even "terug naar toen" en ga aan de slag met dit lekkere recept uit grootmoeders tijd. 

Over hete bliksem

Hete bliksem is een gemakkelijk gerecht dat men vroeger vooral in de koudere maanden at. Deze stamppot dankt zijn naam aan de hete appeltjes die erin verwerkt zitten. Deze geven namelijk veel vocht af en houden de stamppot dus lang warm. Oppassen dus, tijdens het eten! In Noord-Nederland staat dit gerecht ook wel bekend als 'stamppot zoetappeltjes'.

Ingrediënten:

Voor vier personen

  • 500 gram appels (een mix van zoet en zuur)
  • 1 kilo aardappels
  • scheut melk (ongeveer 50 milliliter)
  • 2 uien
  • 50 gram (room)boter
  • 250 gram spekreepjes
  • 1 eetlepel mosterd
  • snufje nootmuskaat
  • snufje peper en zout

Zo maak je hete bliksem:

  1. Schil de aardappelen en appels. Halveer de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze nog een keer doormidden. 
  2. Kook de aardappelen en appels in 10 à 12 minuten zacht. 
  3. Verwarm de melk in een pan en laat de boter hierin smelten.
  4. Bak vervolgens de spekreepjes krokant in hun eigen vet.
  5. Snijd ondertussen de uien fijn en fruit deze mee in de pan met spekreepjes.
  6. Giet de aardappelen en appels af en stamp deze door elkaar terwijl je steeds een beetje van het boter- en melkmengsel bij de puree schenkt.
  7. Voeg de spekreepjes en ui toe en roer door.
  8. Breng het geheel vervolgens op smaak met mosterd en een beetje nootmuskaat, peper en zout. Serveer er eventueel speklapjes, braadworsten of een rookworst bij. Eet smakelijk!