Mosterd uit Friesland

Maak kennis met de enige producent op het Friese vasteland.

 Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Tjeerd Visser 

Je houdt ervan of gruwelt van het donkergele goedje. Maar een lik over een hotdog of kroket is voor veel smulpapen onmisbaar en maakt zelfs van een doodgewone boterham met kaas een ware delicatesse. Voor Jacob Nauta, gezworen liefhebber uit Warten én de enige producent op het Friese vasteland, is mosterd maken intussen méér dan een hobby. 


Originele smaakmaker

We schrijven 2009 als toenmalig kaasmaker Jacob Nauta (41) al wat voor de vuist weg aan ’t stoeien slaat met mosterd maken. Waarom? De jonge ondernemer zat in een streekproductenclubje en zocht al een poos naar lekkere smaakmakers uit eigen provincie. ‘Er was wel mosterd met een Fries stickertje erop, maar geen mosterd die ook écht in Friesland werd gemaakt,’ constateerde Jacob. ‘Nou ja, toen dacht ik: dat kunnen we zelf ook.’

Zo gezegd, zo gedaan. Jacob kocht eerst maar eens 100 lege potjes, experimenteerde in eigen keuken met ingrediënten en legde een voorraadje zelfgemaakte mosterd aan. Daarmee trok-ie de boer op. Er werd flink van gesmuld: na de eerste kerstmarkt was Jacob de complete partij potjes kwijt.

Friesland mosterd

Thuis op de borrelplank

‘Een speelse start,’ zegt Jacob er jaren later over. ‘In het begin vulden we de potjes nog handmatig met behulp van een mayopomp, nu hebben we een halfautomatisch productielijntje, maar alles is nog wel steeds ambachtelijk.’

Wat niemand in het begin nog kon vermoeden was de impact van de latere coronacrisis op het proces. Nauta’s familiebedrijf De Wartenster – een levendige activiteitenboerderij met mini-camping, gelegen tussen de stad Leeuwarden en Nationaal Park De Alde Feanen – kreeg in coronatijd noodgedwongen meer aandacht voor het mosterd maken.

De sfeervolle boerderij in het dorpje Warten moest het opeens zonder grote groepen doen. ‘Alles viel stil, dat was voor ons natuurlijk even slikken. Maar mosterd maken kon nog wél,’ zegt Jacob. Hij boorde een nieuwe markt aan. ‘Onze zelfgemaakte delicatessen liepen ineens heel hard, want de horeca was dicht, de mensen konden er niet op uit en maakten het dus thuis maar extra gezellig met een goed gevulde borrelplank.’

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over het wintervaren in Friesland verscheen in Noorderland 2023-1. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt tot 21 februari 2023 in de winkels. In deze editie zetten we de leukste adressen van Groningen-Stad op een rij en bezoeken we een parel in Drenthe. Daarnaast proeven we heerlijke wintergerechten. Dit – en nog veel meer – lees je nu in Noorderland!


Laatste nieuws