Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De vos in Noord-Nederland

Leer meer over deze veelzijdige opportunist.

Fox walking on grass

Tekst: Kees Boele | Foto: CreativeNature_nl / iStock

Samen met de wolf staat de vos vaak bovenaan op het lijstje met minst geliefde dieren van ons land. Tegelijkertijd is de vos een soort om ontzag voor te hebben. Noorderland-bioloog Kees Boele vertelt je meer over dit bijzondere dier. 

Herken de vos

Vossen voelen zich wel thuis binnen de grote hondenfamilie, maar ze lijken totaal niet op onze huisdieren. Hun lijf is nauwelijks groter dan dat van een huiskat; alleen door de dikke en vaak rechte, witgepunte staart lijkt het dier groter. Boven de lange zwarte-witte snuit priemen twee rechtopstaande oren die altijd in de alerte stand lijken te staan.

Wolven, maar ook de onlangs in ons land aangekomen goudjakhals, zijn veel groter en lijken meer op een hond. Vossen zijn meestal roodbruin, maar ook een beige, bijna geheel rode of zelfs witte vacht is mogelijk. In gewicht zit er nogal wat verschil tussen de dames en heren: vrouwtjes zijn gemiddeld 5 kilo zwaar, mannetjes kunnen ongeveer 10 kilo worden.

Een groot territorium

Vossen zijn echte gezelschapsdieren. Jagen doen ze alleen, maar verder leven man en vrouw samen in een gebied dat enorm qua grootte kan variëren. Hun leefgebied wordt namelijk bepaald door de hoeveelheid voedsel voor jongen en andere aanwezige volwassen dieren. In parken van grotere steden is soms 20 hectare al voldoende, maar op armere zandgronden en heidevelden kan het territorium veel groter zijn. In Drenthe hebben vossen soms wel 900 hectare nodig om de gehele familie te kunnen voeden. 

Jonge mannetjes verlaten vervolgens het territorium al in hun eerste levensjaar. Hun zusters worden pas verdreven als er naast de “moer” (mannetje) en “rekel” (vrouwtje) meer dan twee andere volwassen dieren in hun grondgebied aanwezig zijn. Ze moeten er echter wel wat voor doen om te mogen blijven plakken bij pa en moe: voedsel verzamelen voor de nieuwe jongen van hun ouders is het minste wat ze kunnen doen. Ook zal hun kinderwens uitgesteld moeten worden totdat ze het territorium verlaten. 

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over de vos verscheen in Noorderland 2023-1. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt tot 21 februari 2023 in de winkels. In deze editie zetten we de leukste adressen van Groningen-Stad op een rij, bezoeken we een parel in Drenthe en proeven we heerlijke Friese mosterd. Dit – en nog veel meer – lees je nu in Noorderland!