Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Meet samen met Rijksuniversiteit Groningen de duisternis in Nederland

Tel de sterren en help hiermee de universiteit.

Lighthouse in the night at Schiermonnikoog island in The Netherlands

Hoe donker is het eigenlijk nog? Rijksuniversiteit Groningen meet in het kader van het programma De Donkerte van de Wadden de duisternis in heel Nederland, maar ze kunnen niet overal meten. Daarom vraagt de universiteit de hulp van het publiek. 

Onderzoek wijst uit dat het verdwijnen van duisternis nadelige gevolgen heeft. Met deze actie hoopt de universiteit mensen bewust te maken van de urgentie om de donkerte te beschermen.

De meetactie

Het sterrenbeeld Orion staat centraal in de meetactie. Iedereen kan meedoen door het tellen van de sterren in dit goed herkenbare sterrenbeeld. Het werkt als volgt: ga 's avonds naar buiten en zoek Orion op. Wacht een kwartiertje – de ogen moeten aan de duisternis wennen – en tel het aantal sterren binnen dit sterrenbeeld.

Ben je een pietje-precies? Doe de telling dan meerdere keren achtereen en geef de gemiddelde waarde door. Jouw metingen kun je doorgeven via de website. Daar vind je tevens een handleiding met extra uitleg.

Specifieke periode

De metingen moeten plaatsvinden van 14 januari tot 24 januari en 11 februari tot 21 februari 2023. Dat heeft te maken met de stand van de maan: metingen worden gedaan als de maan onder de horizon is. Metingen bij een bewolkte hemel of slecht weer hebben geen zin.

Over Donkerte van de Wadden

Donkerte van de Wadden, een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties Noord-Holland, Friesland en Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, heeft als doel bewoners en bezoekers de duisternis van het Waddengebied te laten ervaren en bewust te laten worden van het belang van de duisternis. Deze telactie beperkt zich echter niet tot de Wadden omdat duisternis overal van belang is.

Natuur
  • Nacht op Schiermonnikoog